Impact van schoenen: wat doen hoge hakken met je lichaam?

In dit artikel
Impact van schoenen: wat doen hoge hakken met je lichaam?

dossier

Ze ogen elegant en doen je enkele centimeters aan hoogte winnen, maar wie langdurig hoge hakken draagt, houdt het best rekening met de mogelijke gevolgen voor je lichaam.

Lees ook: Hoelang mag je slippers of flipflops dragen?

Gevolgen van hoge hakken dragen

123m_hakken_naaldhak_uitgaan_2022.jpg
Voor je voeten:
Normaal fungeren je voeten als verende schokdempers die het gewicht verdelen en je skelet beschermen tegen extreme schokken. Als je hoge hakken draagt, verplaats je een groot deel van je massa naar de bal van je voet en je kleine, delicate teenbotjes. Deze verhoogde druk kan leiden tot allerhande voetafwijkingen zoals hamertenen, eeltknobbel, hallux valgus,...

Lees ook: Bunionette: hallux valgus van de kleine teen

Voor je enkels en kuiten:
Als je hoge hakken draagt, dwing je je enkels om naar voren te buigen. Deze beweging kan de circulatie in je onderste ledematen belemmeren. Op den duur kan dat leiden tot spataders. Door hoge hakken te dragen, verstijven ook je achillespezen die je kuitspieren verankeren aan je hielen. Daardoor zwellen je kuiten op.

Voor je knieën:
Als je op hakken loopt, buig je je knie voortdurend en houd je je benen in een x-stand. Die positie creëert een drukpunt aan de binnenkant van je knie, waardoor slijtage en vroegtijdig artrose kan optreden.

Voor je heupen:
Om niet om te vallen met hoge hakken, moet je je heupen naar voren buigen, je rug krommen en je borst naar voren duwen. In deze houding moeten de buitenste heupspieren en pezen hard werken, wat belastend is voor het lichaam.

Voor je rug:
Bij het dragen van hoge hakken, moet je ruggengraat op een onnatuurlijke manier draaien, waardoor de erector spinae, een van de lange rechte rugspieren, wordt belast. Het resultaat: een pijnlijke onderrug. Net als andere lichaamsdelen, heeft je rug een pauze nodig. Als je de ene dag hoge pumps draagt, trek je de volgende dag beter platte schoenen aan met demping. Of bewaar je hakken voor speciale avondjes uit en loop er nooit langer dan een paar uur op rond.

Lees ook: Oedeem: Wanneer zijn gezwollen benen, enkels en voeten gevaarlijk?

Zijn alle hakken even slecht?

Uit onderzoek blijkt dat er gradaties zijn in de schade die een hoge hak kan toebrengen aan je lichaam, afhankelijk van de soort.

  • Schoenen met een hoge en dunne hak (naaldhakken) zijn veruit de slechtste keuze. Je lichaamsgewicht rust dan namelijk op de bal van je voet, de plaats waar je tenen zitten. Maar dat betekent dat er te veel druk op één punt wordt uitgeoefend.
  • Ook plateauzolen zijn problematisch. Je zou denken dat het gewicht verdeeld wordt over de hele voet, maar dat is niet zo. De druk komt evenzeer op de tenen terecht, hoewel ze je hielen enigszins beter beschermen.
  • Enkellaarzen zijn iets veiliger. Let wel: hoe hoger de hak, hoe groter de schade. Het percentage van je lichaamsgewicht dat gedragen wordt door je tenen, neemt namelijk toe met de hoogte van de hakken.

Lees ook: Wat zeggen je voeten over je gezondheid?

Bronnen:
https://www.womenshealthmag.com
http://www.aelberspodologie.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram