PFAS-chemicaliën zorgen ook binnenshuis voor luchtvervuiling

123m-kind-slapen-siesta-school-11-9.jpg

nieuws Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Rhode Island hebben een manier gevonden om PFAS-gehaltes in de lucht te detecteren en ontdekten zo dat de chemicaliën ook binnenshuis de lucht verontreinigen. Onder meer in kleuterklassen, universiteitslokalen, winkels en zelfs woningen werden concentraties PFAS gemeten. 

PFAS, wat staat voor poly- en perfluoralkylstoffen, zijn chemicaliën die sinds halfweg de vorige eeuw toegevoegd worden aan tal van materialen omdat ze water, vuil en vet kunnen afstoten en bovendien ook brandwerend zijn. De stoffen worden onder meer gebruikt voor het maken van regenkleding, verpakkingen, anti-aanbakpannen, brandblusapparaten en schoonmaakmiddelen. 

Lees ook: PFOS en PFAS: hoe gevaarlijk zijn die chemische stoffen?

Onder meer de tapijten in de onderzochte ruimtes bleken een belangrijke bron van PFAS. De onderzoekers melden dat gezinnen, scholen en werkplekken de concentratie schadelijke stoffen kunnen verlagen door oude tapijten te vervangen, maar de PFAS volledig elimineren is bijna onmogelijk, gezien nog veel andere producten voor uitstoot zorgen. Denk maar aan kledij, schoenen, bouwproducten en meubels.
Voorzorgsmaatregelen
“Zolang ze in producten worden gebruikt, zullen we allemaal PFAS eten, drinken en ademen”, zegt Tom Bruton van het Green Science Policy Institute, die meewerkte aan de studie. “We moeten de kraan dichtdraaien en alle onnodige toepassingen van PFAS zo snel mogelijk stoppen.”
Vlaanderen heeft alvast enkele voorzorgsmaatregelen getroffen wat PFAS betreft. Daarnaast gaat een aantal onderzoeken van start om te kijken of nog meer maatregelen nodig zijn.

Bronnen:
https://www.ipsnews.be
https://www.vlaanderen.be
https://pubs.acs.org
https://www.theguardian.com
https://www.sciencedirect.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram