Paracetamol helpt mogelijk bij herstel na beroerte

nieuws Patiënten met een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) kunnen baat hebben bij een heel simpel en goedkoop middel, namelijk paracetamol. Door de ‘koortsdemper’ zo snel mogelijk toe te dienen is de kans groter dat mensen herstellen. Dat schrijven onderzoekers van onder andere het Erasmus MC, UMC Utrecht en Meander MC in de mei-editie van het toonaangevende tijdschrift The Lancet Neurology.

Het gaat om patiënten met een lichaamstemperatuur van 37 tot 39 graden Celsius bij opname. Als de lichaamstemperatuur al in de eerste 12 tot 24 uur na een beroerte oploopt, kan dit het herstel in de weg staan. Na een beroerte loopt bij ongeveer een derde van de slachtoffers de lichaamstemperatuur op. Dit kan een gevolg zijn van de beroerte zelf, maar het kan ook te maken hebben met infecties die na de beroerte vaak optreden. Iedere graad verhoging extra, verdubbelt de kans op een slechte afloop.
De onderzoekers hebben de werking van paracetamol getest bij 1400 patiënten die na een beroerte een lichaamstemperatuur hadden van tussen de 36 en 39 graden. In de subgroep van patiënten met een lichaamstemperatuur van 37 graden of meer had paracetamol een gunstig effect. Van iedere elf behandelde patiënten herstelde er één meer dan wanneer de patiënten geen paracetamol zouden hebben gekregen.

De onderzoekers noemen de resultaten ‘veelbelovend’, maar vinden het nog te vroeg om te stellen dat alle patiënten na een beroerte een hoge dosis paracetamol moeten krijgen. 'Omdat de gunstige resultaten van paracetamol alleen in een subgroep werden gevonden, is een tweede onderzoek nodig om de bevindingen bij de patiënten met een lichaamstemperatuur van 37 graden of hoger te bevestigen’, zegt onderzoekster en coördinator van het onderzoek Heleen den Hertog van het Erasmus MC. Als dan ook blijkt dat het werkt, is dat een zeer belangrijke doorbraak. ‘Dan kunnen patiënten na een herseninfarct of hersenbloeding gemakkelijk, veilig en goedkoop worden behandeld.’

Lees ook: Beroerte (Cerebro Vasculair Accident)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram