Wat zijn de overlevingskansen bij borstkanker?

In dit artikel
Wat zijn de overlevingskansen bij borstkanker?

dossier

Of iemand al dan niet borstkanker overwint, is nooit met zekerheid te zeggen. Elke persoon en elke situatie is namelijk uniek. Toch kan een arts zijn prognose geven op basis van bepaalde informatie. Het stadium van de kanker en de gezondheidstoestand van de patiënt spelen onder andere een rol.

Lees ook: Overlevingskansen bij kanker spectaculair gestegen

Wat bepaalt de overlevingskans?

Getty_borstkanker_2023.jpg

© Getty Images

Of een persoon al dan niet van kanker geneest, hangt af van enkele factoren.

  • Onder meer van de kankersoort. Zo heeft iemand met prostaatkanker of borstkanker betere overlevingskansen dan iemand met longkanker of pancreaskanker.
  • Het stadium van de kanker is daarnaast sterk bepalend voor de kans op genezing. Hoe kleiner de tumor is en hoe vroeger hij wordt ontdekt en behandeld, hoe beter de prognose is. Zijn er uitzaaiingen, dan wordt de kans op genezing kleiner.
  • Ook het effect van de behandeling, de familiale voorgeschiedenis, de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt spelen een rol.

De kans op overleving bij kanker drukt men uit met de term ‘vijfjaarsoverleving’. Dat geeft het gemiddeld percentage mensen aan dat vijf jaar na de kankerdiagnose nog in leven is. Na deze periode is de kans dat de kanker nog terugkeert, vrij klein. De vijfjaarsoverleving bij borstkanker is redelijk goed: vijf jaar na de diagnose is ongeveer 90 procent van de borstkankerpatiënten nog in leven.

Lees ook: Waarom is borstkanker zo moeilijk uit te roeien?

Overlevingskans per stadium

Er zijn vier stadia van borstkanker. Elk stadium zegt iets over de ernst van de kanker, onder meer hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.

  1. Stadium 1: de tumor is kleiner dan 2 cm. Er zijn geen uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel. Ongeveer 99 procent van de patiënten in dit stadium is nog in leven na vijf jaar.
  2. Stadium 2: de grootte van de tumor is tussen de 2 en 5 cm, met of zonder uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel. In stadium 2 is de overlevingskans ongeveer 92 procent.
  3. Stadium 3: de tumor is groter dan 5 cm, met of zonder uitzaaiingen in de lymfeklieren in de oksel. Stadium 3 geldt ook voor een tumor die kleiner is dan 5 cm, maar door de huid naar buiten komt of vastzit aan de borstwand. Ongeveer 77 procent van patiënten met borstkanker in stadium 3 is vijf jaar later nog in leven.
  4. Stadium 4: er zijn uitzaaiingen in andere organen of weefsels van het lichaam. In dit stadium valt de overlevingskans terug tot ongeveer 32 procent.

Deze cijfers zijn globale gemiddelden en geven dus niet noodzakelijk de eigen kans op genezing precies weer. Bespreek je eigen situatie altijd met je arts. Ook hij kan de levensduur van een kankerpatiënt niet exact voorspellen, maar hij kan wel meer uitleg geven over wat de cijfers betekenen in een specifieke situatie.

Lees ook: Inflammatoire borstkanker: een zeer agressieve vorm van borstkanker

Bronnen:
https://www.allesoverkanker.be
https://statbel.fgov.be
https://www.kanker.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram