Inflammatoire borstkanker: een zeer agressieve vorm van borstkanker

In dit artikel
Inflammatoire borstkanker: een zeer agressieve vorm van borstkanker

dossier

Inflammatoire borstkanker (IBK) is een zeldzame, maar erg agressieve vorm van borstkanker die bovendien moeilijk op te sporen is. Dit type borstkanker vormt minder dan 5 procent van alle borstkankers. De gemiddelde leeftijd op het moment van de diagnose is 50 jaar, maar ook jongere of oudere vrouwen kunnen het krijgen.

Lees ook: Borstkanker: een eenvoudige bloedtest voor screening?

Wat is inflammatoire borstkanker?

Getty_borstkanker_mammografie_onderzoek_2022.jpg

©Getty Images

Bij de meeste borstkankers verschijnen één of meerdere duidelijke, vaste tumoren. Een inflammatoire borstkanker groeit echter veeleer in dunne laagjes van kankercellen die het gezonde weefsel binnendringen. De kankercellen gaan de lymfevaten in de huid van de borst blokkeren. Hierdoor ontsteken de lymfevaten en wordt het borstweefsel hard. De borst kleurt rood, roze of paars en gaat er ontstoken uitzien.

Als de diagnose van IBK uiteindelijk valt, is hij doorgaans al in een vergevorderd stadium (stadium III of IV), ook omdat hij veel sneller groeit dan andere borstkankers. Bovendien ontstaan er sneller uitzaaiingen dan bij andere vormen van borstkanker.

Lees ook: Borstontsteking (mastitis): symptomen en behandeling

Wat zijn de symptomen?

Bij IBK zullen de kankercellen de lymfevaten snel binnendringen en hen blokkeren. Die blokkade wekt de eerste symptomen op:

  • Je borst is groter geworden
  • Je borst of een deel ervan kleurt rood, roze of paars
  • Je borst voelt warm, branderig of pijnlijk aan
  • Je hebt aanhoudende jeuk in de borst
  • Je voelt een verharding of verdikking van de huid van de borst, een ‘sinaasappelhuid'
  • De klieren onder de arm of onderaan de hals zijn opgezwollen
  • Je tepel is ingetrokken of er komt vloeistof uit

Lees ook: Gratis borstonderzoek voor vroege opsporing van borstkanker

Hoe wordt IBK behandeld?

Inflammatoire borstkanker is zelden op te sporen via klassieke onderzoeken zoals de mammografie of echografie. Om een diagnose te stellen, doet men meestal een punctie of een microbiopsie of biopsie (wat weefsel wegnemen voor een analyse onder de microscoop). Daarna stelt men een uitzaaiingsbalans op en volgen er bijkomende onderzoeken om de best mogelijke combinatie van behandelingen te bepalen.

Aangezien inflammatoire borstkanker agressief is, is de behandeling ingrijpend. De eerste stap is chemotherapie. Daarna volgt doorgaans een borstamputatie. Een borstsparende operatie zal men bij inflammatoire borstkanker niet gauw uitvoeren, omdat de kankercellen verspreid in de huid van de borst zitten. Na de operatie krijg je bestraling van de borstwand en de oksel.

Lees ook: Mammografie: voortijdige opsporing van borstkanker

Lees ook: Borstkanker: borstsparende behandeling soms beter dan borstamputatie

Kans op genezing

Als er bij de diagnose al uitzaaiingen in andere organen waren, is genezing meestal niet meer mogelijk. De arts zal met jou bespreken wat de behandelmogelijkheden zijn. Ook bij uitzaaiingen kan hij voorstellen om een borstamputatie te doen. Dat kan namelijk je vooruitzichten verbeteren.

Lees ook: Meer weten over borstamputatie (mastectomie) en borstreconstructie

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.kanker.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram