Borstkanker: nieuwe biomarker om behandeling te personaliseren

123-oz-borstca-02-19.jpg

nieuws

Onderzoekers hebben ontdekt dat de kroonvormige structuren rond de borsttumoren bij mensen met overgewicht, van invloed zijn op borstkanker en de behandeling ervan. Deze "krooncellen" kunnen dus gelden als biomarker voor borstkanker, en maken het mogelijk om de behandeling te personaliseren.

Lees ook: Mamma CT: pijnloos borstonderzoek ter vervanging van een mammogram

Mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op borstkanker. Een grote hoeveelheid vet rond de borst kan leiden tot een opeenhoping van ontstekingscellen, macrofagen, in het borstvet. Wanneer deze macrofagen - cellen die tot de witte bloedlichaampjes behoren - zich ophopen, vormen zij een ring rond de tumoren. Tot nu toe was de invloed van deze kroonvormige structuren op de prognose van een kankerpatiënt en op de reactie op de verschillende behandelingen onbekend.

Lees ook: Dertig feiten en misverstanden over borstkanker

Overgewicht en borstkanker

Een team van de Universiteit van Southampton probeerde deze invloed te bepalen door weefselmonsters te onderzoeken van patiënten met HER2+ borstkanker, een van de meest agressieve vormen. De onderzoekers bestudeerden het verband tussen BMI (body mass index) en de vorming van de kroonvormige structuren, maar ook de invloed van deze structuren op de behandeling met trastuzumab, een behandeling op basis van anti-HER2-monoklonale antilichamen. De deskundigen vergeleken gegevens van mensen die met trastuzumab werden behandeld met gegevens van mensen die deze behandeling niet kregen.

Uit de studie bleek dat patiënten met overgewicht en obesitas inderdaad aanzienlijk meer "krooncellen" hadden in het vetweefsel rond de tumor. De onderzoekers stelden ook vast dat zich sneller uitzaaiingen vormden bij de patiënten met overgewicht die trastuzumab kregen dan bij behandelde patiënten met een gemiddeld BMI.

Lees ook: Doorbraak in techniek voor borstreconstructie

Gepersonaliseerde behandeling borstkanker

Bovendien detecteerde men een moleculaire biomarker, CD32B genaamd, op het oppervlak van macrofagen die de krooncellen hadden gevormd. Wanneer deze biomarker aanwezig was bij personen met overgewicht, was de reactie op behandeling met trastuzumab slechter.

"Deze resultaten zijn van belang voor clinici en onderzoekers die betrokken zijn bij de behandeling van borstkanker, want men kan ze gebruiken om een gepersonaliseerde behandeling te ontwikkelen voor patiënten met HER2-borstkanker," aldus co-auteur Dr Stephen Beers. "Artsen weten zo bijvoorbeeld dat patiënten met een hoge BMI en de marker op hun kroonvormige structuren waarschijnlijk slecht zullen reageren op een behandeling met trastuzumab," legde Beers verder uit in een persbericht. "Zij kunnen daarom baat hebben bij een intensievere anti-HER2-therapie eerder in hun behandeling”. Omgekeerd hebben patiënten zonder CD32B-biomarker mogelijks baat bij een lagere behandelingsdosis, waardoor hun bijwerkingen tot een minimum beperkt blijven.

Verdere studies, met grotere patiëntensteekproeven, zijn nodig om deze resultaten te bevestigen. 

Lees ook: Waarom is borstkanker zo moeilijk uit te roeien?

Bronnen:
www.nature.com
www.technologynetworks.com

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram