Kan zingen beschouwd worden als een fysieke activiteit?

Laatst bijgewerkt: september 2021
123m-zingen-24-9-2021.jpg

nieuws Zingen is gezond, zeggen ze weleens, maar nu blijkt dat ook uit onderzoek. Zingen heeft niet alleen een positieve impact op onze mentale gezondheid, ook fysiek plukken we er de vruchten van. 

Tot op heden hebben onderzoekers zich wat zingen betreft vooral toegespitst op de effecten ervan, meer bepaald op psychosociaal en psychobiologisch gebied (welbevinden, ontspanning, socialisatie bij het zingen in een groep enzovoort), maar de cardiorespiratoire inspanning van zingen en de voordelen ervan voor je lichamelijke gezondheid zijn veel minder onderzocht.

Lees ook: Streeft ons lichaam naar een ‘voorgeprogrammeerd’ gewicht?

Om het effect van zingen op de cardiorespiratoire parameters in beeld te krijgen, heeft een Brits team (Imperial College London) zingen qua fysieke activiteit vergeleken met wandelen op de loopband. Gezonde volwassenen zonder bijzondere ervaring met zingen werd gevraagd al rechtstaand te zingen en werden vervolgens op een loopband gezet aan drie verschillende snelheden (2 km/u, 4 km/u en 6 km/u) tijdens sessies van dezelfde duur.
"Zingen even intensief als wandelen"
Wat bleek? De registratie van cardiorespiratoire parameters toont aan dat zingen fysiologische reacties teweegbrengt die overeenkomen met een matig intensieve lichamelijke activiteit. Hartslag, zuurstofverbruik, ventilatie en ademhalingsvolume waren vergelijkbaar met, of zelfs iets hoger dan wandelen bij 4 km/u.

"Deze resultaten suggereren dat de gezondheids- en welzijnsvoordelen van zingen gedeeltelijk te danken zijn aan cardiorespiratoire fysieke mechanismen," zo stond te lezen in le Journal International de Médecine (JIM). Zo is er sprake van een toename van het hartdebiet ten gevolge van de lichamelijke inspanning en de hyperventilatie die nodig is voor de vocalisatie. "Het gebrek aan zangervaring van de deelnemers maakt de resultaten gemakkelijker te veralgemenen," klinkt het. 
Ademhalingsrevalidatie
Met andere woorden, zingen kan als heilzaam voor iedereen worden beschouwd. Verder onderzoek moet uitwijzen of zang ingezet kan worden als therapeutisch middel voor ademhalingsrevalidatie, bijvoorbeeld voor patiënten met chronische ademhalingsziekten.

Lees ook: Mediteren kan je ook al wandelend doen


bron: BMJ Open Respiratory Research (https://bmjopenrespres.bmj.com)


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram