Latere start schooldag helpt slaaptekort bij tieners te vermijden

123m-school-wiskunde-28-11-19.jpg

nieuws Opnieuw roepen wetenschappers op om de lesuren op middelbare scholen niet te vroeg te laten beginnen, zodat tieners voldoende nachtrust krijgen. Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat adolescenten wel degelijk meer slapen, en dus niet gewoon ’s avonds later naar bed gaan, als de start van lessen in de morgen verlaat wordt.

Het aanvangsuur van de schooldag voor tieners is al langer voer voor discussie. Zo roepen verschillende Amerikaanse gezondheidsinstanties al jaren op om niet vroeger dan 8.30 uur te beginnen, maar starten vele middelbare scholen in de Verenigde Staten nog steeds voor 8 uur. In de meeste Vlaamse middelbare scholen beginnen de lessen rond 8 uur of half negen, maar ook hier leeft het thema. Enkele jaren geleden besliste een school in Leuven bijvoorbeeld om pas om 9u van start te gaan. Een Britse studie meende enkele jaren terug zelfs dat 10 uur een betere keuze zou zijn.

Oorzaken en gevolgen slaaptekort

Voorstanders van een later aanvangsuur werpen op dat het bioritme van jongeren verandert wanneer ze in de adolescentie komen, waardoor ze zich ’s avonds later dan hun ouders slaperig gaan voelen. Tegelijk wijst onderzoek erop dat jongeren meer slaap nodig hebben dan volwassenen, tussen de 8 en 10 uur. Slaaptekort bij tieners wordt gelinkt aan zowel fysieke als mentale problemen, en ook aan minder goede schoolprestaties. 

Een grootschalige studie van de Chinese Shandong University wees er recent ook op dat voldoende en goede slaap cruciaal is voor de veerkracht van tieners. Die veerkracht helpt hen om beter om te gaan met stress en veranderende omstandigheden. 

Tegenargument ontkracht

Amerikaanse wetenschappers van de University of Minnesota bieden nu extra munitie aan voorstanders van een later aanvangsuur in scholen. Ze volgden voor hun studie gedurende twee jaar zo’n 450 studenten aan vijf scholen. Twee van de scholen begonnen hun lessen rond half negen, terwijl de andere al rond half acht van start gingen.
 
Het bleek dat studenten in de scholen met een later aanvangsuur, ongeveer 40 minuten langer sliepen dan hun leeftijdsgenoten in de andere scholen. Een populair argument van tegenstanders, namelijk dat jongeren gewoon later zouden gaan slapen als de lessen later zouden aanvangen, bleek niet te kloppen volgens de studie. Ook toonden de gegevens dat jongeren die later met hun lessen konden beginnen, in de weekends minder behoefte hadden om slaap in te halen.

Praktische problemen

Een later aanvangsuur kan voor praktische problemen zorgen. Voor vele ouders wordt het dan moeilijker om hun kinderen af te zetten aan school vooraleer naar het werk te vertrekken. Bovendien dreigt dan al het school- en werkverkeer samen te komen, met meer files als gevolg.

De auteurs van de University of Minnesota pleiten er echter voor om toch door te zetten met veranderingen. “We leggen de schuld voor hun slaaptekort vaak bij de adolescenten zelf, maar het probleem ligt voor een groot deel niet bij hen, maar bij ons, volwassenen”, stellen ze in een commentaarstuk. “Wij leggen de aanvangsuren van lessen vast, waarbij ze vooral moeten passen in ons werkschema. De aanvangsuren verlaten kan lastig zijn, maar het kan de levens van vele, zo niet de meeste, adolescenten verbeteren.”


Bronnen: 
https://newatlas.com
https://www.news-medical.net
https://jamanetwork.com
https://www.sciencedirect.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Lees ook: Slaaptekort en overgewicht zijn gelinkt aan elkaar


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram