Zoekresultaten voor mentale problemen (43 artikels)

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid 26/03/2020 - In quarantaine moeten vertoeven tijdens een epidemie, zoals nu tijdens de coronacrisis, kan een ernstige psychologische impact hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je mentale gezondheid op peil te houden tijdens periodes van afzondering.

1 op 5 studenten heeft kans op depressie

27/10/2015 - Mentale problemen zijn een wijdverspreid probleem onder studenten, toont een studie van de KU Leuven aan. ‘Ze zoeken te weinig hulp.’

Waarom zwangere vrouwen voortaan gescreend worden op mentale problemen

Waarom zwangere vrouwen voortaan gescreend worden op mentale problemen 25/03/2019 - De komst van een baby brengt niet alleen hoop voor de toekomst, maar betekent voor vele ouders ook een uitdaging. Voor een minderheid van de vrouwen en hun partner overschaduwen mentale gezondheidsproblemen deze periode.

Meningitis beschadigt hersenen

13/07/2002 - Mensen die een bacteriële meningitis-infectie overleven zonder zichtbare letsels, kunnen toch hersenschade oplopen die tot blijvende mentale problemen kan leiden. Dat blijkt uit een nieuwe Nederlandse studie van de Universiteit van Amsterdam die deze week werd voorgesteld op de 12de Meeting van the European Neurological Society in Berlijn.

Snellere opsporing en zorg voor mentale gezondheid van zwangere vrouwen

Snellere opsporing en zorg voor mentale gezondheid van zwangere vrouwen 5/03/2019 - Elke vrouw in Vlaanderen zal tijdens de zwangerschap worden bevraagd naar haar gebruik van alcohol en middelen en tijdens en na de zwangerschap gescreend worden op angst en depressieve klachten.

Online coach 'Fit in je Hoofd'

Online coach 'Fit in je Hoofd' 23/06/2015 - De vernieuwde campagne ‘Fit in je Hoofd, Goed in je Vel’, ontwikkeld door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) wil de mentale veerkracht van de Vlaming versterken.

Zittend werk? Meer risico op angsten

Zittend werk? Meer risico op angsten 19/12/2015 - Een gebrek aan lichaamsbeweging, en het gaat vooral om de tijd die je zittend doorbrengt, kan nefast zijn voor je mentale gezondheid. Het kan een voedingsbodem zijn voor angsten.

11 tekenen die er op wijzen dat je kind psychisch niet in orde is

11 tekenen die er op wijzen dat je kind psychisch niet in orde is 6/12/2011 - Wetenschappers van het Amerikaanse Center for the Advancement of Children’s Mental Healt en het Reach Institute hebben 11 makkelijk te herkennen tekenen in kaart gebracht.

Acne-geneesmiddel kan gevaarlijk zijn

Acne-geneesmiddel kan gevaarlijk zijn 15/02/2001 - De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft beslist dat Roaccutane®, een geneesmiddel dat ook in ons land gebruikt wordt tegen ernstige vormen van acne, op een speciale bijsluiter moet waarschuwen tegen mogelijke risico's op mentale stoornissen en zelfmoord en op mogelijke misvormingen van de foetus wanneer het tijdens de zwangerschap wordt gebruikt.

Oudere vaders, vaker kinderen met leerproblemen

Oudere vaders, vaker kinderen met leerproblemen 22/03/2014 - Hoe hoger de leeftijd van de vader bij de geboorte van zijn kind, hoe groter de kans dat het kind later te kampen heeft met leerproblemen en verschillende psychiatrische aandoeningen,

Mentale veerkracht als alternatief voor antidepressiva

Mentale veerkracht als alternatief voor antidepressiva 29/05/2014 - 1 op 8 van de Vlamingen neemt antidepressiva en bij de Vlaamse ouderen loopt dit cijfer zelfs op tot 1 op 4. Deze cijfers zijn opmerkelijk hoog.

Huwelijk maakt man en vrouw gelukkig

7/10/2002 - In tegenstelling tot eerdere studies zegt een recente Australische studie dat het huwelijk niet alleen mannen, maar ook vrouwen gelukkiger maakt.

Depressie-checklist

Depressie-checklist 3/06/2019 - Deze test is gebaseerd op een vragenlijst van het Amerikaanse National Institute of Mental Health. Ze overloopt een aantal symptomen die op een chronische depressie of een bipolare stoornis (manisch-depressief) kunnen wijzen.

Britse wetenschappers waarschuwen tegen nieuwe psychiatrische DSM-bijbel

Britse wetenschappers waarschuwen tegen nieuwe psychiatrische DSM-bijbel 5/04/2012 - De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM)is een invloedrijk handboek, de ‘bijbel’ die door psychiaters over de hele wereld wordt gebruikt,

Over Alzheimer: De man, zijn leven, de ziekte, het onderzoek

18/10/2001 - De ziekte van Alzheimer, een degeneratieve ziekte die langzaam en geleidelijk hersencellen vernietigt, is de belangrijkste vorm van dementie. Tussen de 50 en 70 procent van alle dementerenden lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De ziekte tast het geheugen en het mentale functioneren aan (bijvoorbeeld denken en praten), maar leidt ook tot andere problemen, zoals verwardheid, stemmingswisselingen, desoriëntatie in tijd en ruimte. Alzheimer is niet enkel een van de zwaarste van alle psychisch bepaalde aandoeningen, het is voor patiënt en omgeving ook een van de meest angstaanjagende ziektebeelden.

Kunst kan je gezondheid redden

Kunst kan je gezondheid redden 21/11/2019 - Kunst heeft een grote impact op de fysieke en mentale gezondheid. Dat besluit de Wereldgezondheidsorganisatie uit zowat 3.000 onderzoeken die ze samenbracht.

Waarom we best niet te veel rommelen met onze biologische klok

10/06/2018 - Wie het ritme van zijn biologische klok respecteert, staat er mentaal sterker voor. Wie dat niet doet, loopt een hoger risico om een depressie te ontwikkelen. Dat is de conclusie van een nieuwe studie aan de universiteit van Glasgow, verschenen in het vakblad The Lancet Psychiatry.

Stijgend aantal Belgen invalide door psychische problemen

Stijgend aantal Belgen invalide door psychische problemen 14/05/2011 - Op vier jaar tijd is het aantal werknemers in invaliditeit door psychische stoornissen met ruim 18 procent gestegen.

Pensionering schaadt de gezondheid

28/08/2008 - Volgens het Australian Bureau of Statistics (ABS) kan pensionering de gezondheid schaden. Volgens een studie van ABS komen bij oudere werknemers tussen 45 en 74 jaar minder hartziekten, diabetes, en artritis voor dan bij hun gepensioneerde leeftijdsgenoten.

Cannabis verhoogt kans op psychotische aandoening

7/10/2007 - Volgens een literatuurstudie in The Lancet verhoogt zelfs occasioneel gebruik van cannabis het risico op een psychotische aandoening op latere leeftijd, waaronder schizofrenie.

Risico op Alzheimer: wat verhoogt het en wat verlaagt het?

Risico op Alzheimer: wat verhoogt het en wat verlaagt het? 7/01/2016 - Er blijkt een brede waaier aan factoren te zijn die het risico op Alzheimer beïnvloeden, zowel in de negatieve als in de positieve zin. Op welke van die factoren kan men inspelen?

Vrouwen vaker depressief wanneer man met pensioen gaat

Vrouwen vaker depressief wanneer man met pensioen gaat 6/11/2014 - Mannen die met pensioen gaan zijn vaker thuis, wat bij vrouwen kan leiden tot stress, slapeloosheid en zelfs depressie. Dat schrijven Italiaanse onderzoekers in een onderzoeksrapport van het Institute for the Study of Labor.

Belg slaapt slecht, maar weet het niet

21/03/2005 - Meer dan vier Belgen op de tien slapen slecht, maar slechts 15 procent is er zich van bewust.

Covid-19-patiënten lopen hoger risico op post intensive care syndroom

Covid-19-patiënten lopen hoger risico op post intensive care syndroom 11/06/2020 - Een verblijf op intensieve zorgen is een bijzonder ingrijpende ervaring. Vele mensen krijgen nadien te maken met aanslepende fysieke en mentale klachten, wat het post intensive care syndroom (PICS) genoemd wordt.

Gebruik antidepressiva bij minderjarigen: andere aanpak is mogelijk

19/12/2014 - Naar schatting 5.062 Vlaamse kinderen en jongeren nemen antidepressiva. Dat is zowat 0,3 procent van de totale groep van de minderjarigen. Hoe ouder, hoe groter de kans dat ze deze medicatie gebruiken:

Latere start schooldag helpt slaaptekort bij tieners te vermijden

Latere start schooldag helpt slaaptekort bij tieners te vermijden 1/06/2020 - Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat adolescenten wel degelijk meer slapen, en dus niet gewoon ’s avonds later naar bed gaan, als de start van lessen in de morgen verlaat wordt.

Euthanasie wordt meestal thuis uitgevoerd

Euthanasie wordt meestal thuis uitgevoerd 5/12/2016 - Het aantal euthanasie-aanvragen in ons land blijft stijgen. In 2014 werden 1.928 aangiftes ontvangen, in 2015 waren er dat 2.022, maar procentueel is de stijging minder groot dan vorige jaren. Dit is een maandelijks gemiddelde van 165 aangiftes.

Schud een baby nooit

Schud een baby nooit 31/08/2018 - Ouders, grootouders, kinderbegeleiders, oppassers, ... eigenlijk iedereen die met jonge kinderen omgaat, kan in een situatie terechtkomen waarin het gevaar bestaat dat je een kind gaat schudden. Dit kan gebeuren als uw zenuwen op springen staan, als een kind niet meer beweegt of reageert of als een kind zich ernstig verslikt.

Ernstige luchtvervuiling slecht voor psychisch welzijn

Ernstige luchtvervuiling slecht voor psychisch welzijn 11/06/2019 - Mensen die in een buurt met sterke luchtverontreiniging wonen klagen meer over depressieve gevoelens. In Europese landen die een grote nadruk leggen op een duurzaam milieubeleid, is de impact van luchtverontreiniging op het psychisch welbevinden zelfs zeer uitgesproken.

Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor gevaren van 'Barbie drug' Melanotan om bruin te worden

Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor gevaren van 'Barbie drug' Melanotan om bruin te worden 2/05/2016 - "Barbie drug" is de bijnaam voor een stof met een hormonale werking die de huid doet bruinen in 30 dagen. Achter de benaming Barbie drug schuilt in feite Melanotan II, ook bekend onder de naam MT-2. Dit is de synthetische versie van het natuurlijk hormoon alpha-MSH (alpha Melanocyte Stimulating Hormone).pub