Zoekresultaten voor bioritme (16 artikels)
28/10/2022 - Je biologische klok regelt je slaap- en waakritme vanuit een gebied midden in je hersenen. Iedere cel van je lichaam is daarbij betrokken. Dat betekent dus ook dat iedere cel de invloed ondervindt van een verstoord bioritme. We geven tips om je bioritme goed af te stellen.
25/03/2022 - Dit weekend is het weer zover, dan schakelen we over op de zomertijd. We rommelen dus opnieuw met ons bioritme. Wat doet dat met onze gezondheid?
30/01/2017 - Wie in ploegen werkt, werkt niet van ‘nine to five’. Dit heeft vaak gevolgen voor de eet-en leefstijl. Eten op ‘gewone’ regelmatige tijdstippen lukt niet altijd en vaak is het bioritme verstoord.
12/07/2021 - Ieder van ons heeft een interne biologische klok, de zg. circadiaanse ritmes, die een invloed heeft op een aantal lichaamsfuncties en ook ons gedrag beïnvloedt.Tot welke groep je behoort, kan je testen aan de hand van bijgaande test.
30/12/2009 - Uit een onderzoek blijkt dat muizen die overdag eten kregen (terwijl ze normaal ‘s nachts eten) dubbel zoveel gewicht bijkomen als dieren die op het normale tijdstip aten.
21/03/2022 - Het laatste weekend van maart wordt er weer aan ons dag- en nachtritme gerammeld, want in de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over naar het zomeruur.
5/05/2018 - Melatonine is een hormoon dat in ons lichaam wordt geproduceerd en dat mee het dag-nachtritme regelt. Melatonine als geneesmiddel of in voedingssupplementen worden vaak gebruikt bij slaapproblemen en tegen een jetlag, ook al bestaat er weinig onderzoek of het effectief werkt.
20/10/2022 - In de nacht van 30 op 31 oktober schakelen we over op wintertijd. Drie uur 's nachts wordt twee uur ’s nachts, we mogen met andere woorden een uur langer slapen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de afschaffing van die uurverandering?
16/12/2013 - Kinderen die altijd op hetzelfde uur naar bed gaan, halen betere schoolresultaten dan kinderen die op onregelmatige uren gaan slapen. Regelmaat is belangrijker dan totale slaapduur,
2/09/2016 - Uit heel wat onderzoek in onder meer Nederland, Engeland en de Verenigde Staten blijkt dat de vroege aanvangstijd van de school een belangrijke oorzaak is van slaaptekort en slechte slaapkwaliteit van leerlingen van 10 tot 18 jaar.
29/11/2019 - Verstoring van het dag-nachtritme leidt bij muizen tot een toename van slagaderverkalking, een voorloper van hart- en vaatziekten. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Het was al bekend dat hart- en vaatziekten vaker voorkomen bij mensen die in ploegendiensten werken, maar tot nu toe was onbekend of dit verband oorzakelijk is en hoe dit werkt.
29/09/2018 - Het afschaffen van het systeem van zomer- en wintertijd heeft louter voordelen voor het lichaam. Het verzetten van de klok is niet goed voor onze gezondheid. Onze biologische klok raakt daardoor verward, aldus Bert van der Horst, bijzonder hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid aan het Erasmus MC.
13/11/2020 - Volgens een Deense studie hebben mensen met een dergelijk zwaar beroep 55% meer kans om dementie te krijgen dan personen met een zittend beroep, zoals een kantoorjob. Fysieke activiteit in de vorm van sporten, zeker aerobe lichaamsbeweging, verlaagt daarentegen het risico.
8/08/2018 - Een omdraaiing van het dag- en nachtritme, bijvoorbeeld door werk in ploegendiensten, zorgt voor een verstoorde bloedsuikerhuishouding. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben dat voor het eerst bij mensen aangetoond.
17/06/2016 - Een nachtje doorwerken of lekker buiten studeren: het zijn volgens studie- en studentenbegeleider Wim Schramme, verbonden aan de Faculteit Letteren aan de KU Leuven, campus Antwerpen, niet de beste technieken om een examen voor te bereiden. Hij geeft vijf tips om jezelf wel optimaal voor te bereiden.
1/06/2020 - Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat adolescenten wel degelijk meer slapen, en dus niet gewoon ’s avonds later naar bed gaan, als de start van lessen in de morgen verlaat wordt.