‘Afschaffen zomertijd is goed voor je gestel’

Laatst bijgewerkt: september 2018
123-zomertijd-summertime-09-18.jpg

nieuws

Het afschaffen van het systeem van zomer- en wintertijd heeft louter voordelen voor het lichaam. Het verzetten van de klok is niet goed voor onze gezondheid. Onze biologische klok raakt daardoor verward, aldus Bert van der Horst, bijzonder hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid aan het Erasmus MC. 

Van der Horst reageert hiermee op een plan van de Europese Commissie om binnen de EU een einde te maken aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok, eind maart en eind oktober. ‘Met het instellen van de zomertijd besluiten we een uur eerder op te staan, maar we gaan niet eerder slapen omdat onze biologische klok niet helemaal mee schuift. Daardoor ontstaat een slaaptekort. Je leeft niet synchroon met je natuurlijke klok’, legt Van der Horst uit.

Ochtendmensen, die graag vroeg naar bed gaan, hebben daar weinig last van, maar avondmensen des te meer. Volgens de wetenschapper brengt een verstoord bioritme risico’s op onder meer diabetes type 2 en hartproblemen met zich mee. Dat zijn dezelfde gezondheidsrisico’s die mensen lopen als ze in wisselende diensten en vaak ‘s nachts werken. Van der Horst wijst erop dat 30 procent van de Nederlandse bevolking op doordeweekse dagen één tot twee uur te weinig slaap krijgt. Dat wordt voor een belangrijk deel versterkt door het halfjaarlijkse verzetten van de klok.

Het invoeren van zomer- en wintertijd is ooit om economische redenen bedacht. ‘Het licht hoeft in de zomer niet een uur langer te branden. Maar met de huidige ledverlichting is deze economische prikkel al een poos weg’, stelt de hoogleraar van het Erasmus MC.


Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram