Zomeruur: Hoe maak je de overgang voor kinderen zo vlot mogelijk?

123m-kind-slapen-siesta-school-11-9.jpg

dossier

Het laatste weekend van maart wordt er weer aan ons dag- en nachtritme gerammeld, want in de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over naar het zomeruur.





“Twee uur wordt drie uur, dus het zal voelen alsof je kindje een uur langer heeft geslapen”, vertelt slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams. Omschakelen naar het zomeruur is voor ouders en kindjes dus minder pijnlijk dan omschakelen naar het winteruur. Al heeft ze toch weer enkele tips voor ons.


Lees ook: Slaapcoach Nathalie: “Vaak denken ouders dat moeilijke nachten erbij horen, maar dat hoeft niet zo te zijn.”

Tips om over te schakelen naar de zomertijd

"Voor baby’s die nog geen vaste routine hebben, kan je gewoon de wakkertijden volgen, al zorg je best wel dat het laatste dutje van de dag niet te lang duurt, zodat hij op tijd in bed kan voor de nachtrust.

Kinderen en baby’s ouder dan vier maand hebben doorgaans wel een vaste routine, en dan zijn er twee opties.

  • Ofwel doe je niets en volg je onmiddellijk het nieuwe uur.

Dutjes en bedtijd komen dan eigenlijk een uur vroeger dan voordien, dus zorg voor een goedgevulde dag, zodat je kindje ’s avonds moe genoeg is om (een uur vroeger) te gaan slapen.

  • Ofwel schakel je langzaam over.

Zo kan je de eerste dag(en) nog hetzelfde schema als ervoor aanhouden, om dan langzaam aan de slaaptijden een beetje te vervroegen. Je kan ook proactief aan de slag gaan natuurlijk en je kindje in de dagen voor de uurwissel telkens een beetje vroeger in bed leggen, zodat hij gewend is aan het nieuwe uur als het zover is, maar de meeste ouders gaan liever reactief te werk."

Nu de dagen weer langer worden, is het wel belangrijk om de baby- en kinderkamer goed te verduisteren zodat je kindje geen vroege vogel wordt. 

Lees ook: Wat als je kind te vroeg wakker wordt?

Wanneer wordt de zomertijd of wintertijd afgeschaft?

Het voorstel lag al een tijdje op tafel, omdat twee keer per jaar ons bioritme omgooien niet voor iedereen evident is. Het Europees Parlement heeft beslist dat het overschakelen tussen winter- en zomeruur zou eindigen in 2021, maar de federale regering had steeds de handen vol met de coronacrisis en andere dringendere zaken. Bovendien raken de lidstaten er maar niet uit of ze nu definitief voor het zomeruur of het winteruur kiezen. In afwachting van een concreet plan, gaat de uurwisseling dus gewoon door.


Bronnen:
https://snugglesanddreams.com
www.vrt.be
www.frankdeboosere.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram