ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Vijf tips om de blok fris door te komen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Een nachtje doorwerken of lekker buiten studeren: het zijn volgens studie- en studentenbegeleider Wim Schramme, verbonden aan de Faculteit Letteren aan de KU Leuven, campus Antwerpen, niet de beste technieken om een examen voor te bereiden. Hij geeft vijf tips om jezelf wel optimaal voor te bereiden.

Slaap voldoende
“Een nachtje doorwerken haalt het bioritme van studenten door elkaar. Jongens en meisjes die zichzelf de volgende ochtend verslapen, zelfs als ze twee wekkers zetten, zijn geen uitzondering. Probeer minstens zes uur te slapen om de geleerde informatie goed te organiseren in je hoofd. Na een korte nacht ben je niet alleen minder fris, maar ook emotioneler. Dat betekent dat als je thuiskomt na een slecht examen, je misschien te teleurgesteld bent om je in te zetten voor de volgende test. Studeren na twee of drie uur ’s nachts is trouwens zelden efficiënt. Mijd cafeïne (koffie, energiedrankjes) en sta eventueel wat vroeger op.”

Doe de pomodoro
“De pomodoro-techniek, eind de jaren tachtig bedacht door Francesco Cirillo, helpt studenten om hun tijd te managen. Zo werkt het: besluit wat je wil leren, stel de wekker in op 25 minuten, werk geconcentreerd aan de taak tot de wekker gaat. Neem vervolgens een korte pauze (5 minuutjes) en herhaal. Na vier keer 25 minuten, neem je een iets langere pauze tussen een kwartier en half uurtje.”

Let it go
“Als je schema helemaal in de knoop zit, probeer dat dan van je af te zetten en gun jezelf toch rust. Het is sowieso een goed idee om na het blokken even ontspanning op te zoeken. Verkies een wandeling of sport boven televisiekijken of geniet van een terrasje. Let wel dat het niet te gezellig wordt met veel alcohol en praat dan ook niet over examens met medestudenten. Dan jaag je je alleen maar meer op.”

Ondervraag elkaar
“Als je samen wil studeren, doe het dan en petit comité. Bijvoorbeeld: kom met een aantal studenten samen op kot en ondervraag elkaar. Dan krijg je heel goede effecten. Het ultieme leren bestaat trouwens uit iets aan iemand anders vertellen. Je bewijst hiermee dat je jouw les kent en je collega’s horen een samenvatting waarvan ze iets kunnen opsteken.”

Ga naar buiten, maar blijf er niet
“Tijdens je pauze badmintonnen in de tuin - er zitten mooie dagen aan te komen - is perfect om na een half uur weer met je neus in de boeken te gaan zitten. Het gevaar dat je moet vermijden: blijf niet buiten plakken. Je wordt snel afgeleid en bovendien maakt in de zon liggen je slaperig, waardoor je concentratie op de leerstof niet optimaal is.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160606_02325848

Het Nieuwsblad
ad


pub