Lareb: spierklachten bij evolocumab en aliromab

Laatst bijgewerkt: augustus 2018
123-medic-statine-cholest-08-18.jpg

nieuws

Bij het gebruik van de nieuwe cholesterolverlagers evolocumab en aliromab treden spierklachten op. Dat meldt het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb. Spierklachten worden niet als bijwerkingen in de bijsluiter van beide geneesmiddelen beschreven.

Bij oudere cholesterolverlagers, zoals statines, is spierpijn een bekende bijwerking. Bij deze nieuwe cholesterolverlagers echter staan spierklachten niet vermeld als bijwerking. Over een periode van twee jaar heeft Lareb 38 meldingen ontvangen van spierpijn door evolocumab en aliromab. Bij 23 meldingen herstelde de patiënt van de klachten na stoppen met het gebruik van deze middelen. Bij enkele van deze meldingen kreeg de patiënt weer spierpijn nadat opnieuw met het geneesmiddel gestart werd. Bij 15 meldingen gebruikte de patiënt naast de nieuwe cholesterolverlager een statine of ezetimibe.

Evolocumab en aliromab zijn een nieuwe klasse van cholesterolverlagers (PCSK9-remmers) en worden voorgeschreven als statines of ezetimibe niet voldoende werken of niet worden verdragen. Deze geneesmiddelen zijn veel duurder dan statines. Bij de helft van de meldingen is aangegeven dat statines niet werden verdragen. 


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram