Verhogen RX-foto’s tanden risico hersentumor?

nieuws Volgens een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het vakblad Cancer zouden herhaaldelijke RX-foto’s van de tanden het risico op een intracraniaal meningeoom, een bepaald type van hersentumor, verdubbelen.

De onderzoekers ondervroegen 1400 kankerpatiënten en vergeleken hun gegevens met een even grote groep gezonde mensen. Bij mensen waarbij eerder in hun leven een RX-foto was gemaakt, lag de kans op kanker dubbel zo hoog. Dat verband werd alleen vastgesteld bij twee types van RX-foto, met name de zogenaamde Bite-wings en panoramische RX-foto’s. Bite-wings zijn kleine overzichtsfoto's van de kiezen van uw gebit, waarbij u de tanden op een filmhouder moet klemmen. Bij een volledige Röntgenopname van het gebit bleek evenwel geen verhoogde kans op een hersentumor te bestaan.

Zelfs indien de kans op een hersentumor zou verdubbelen, dan nog blijft dat risico uiterst klein: van ongeveer 15 op 10.000 mensen naar 22 op 10.000 mensen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram