Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Waarom word ik altijd ziek door de airco? En hoe kan ik dat vermijden?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

U vraagt: “Elk jaar is het van dat. Van zodra ik in een ruimte kom met een aircotoestel, ben ik enkele dagen later ziek. Maar hoe kan ik dat voortaan vermijden?”

Het antwoord op de vraag is eigenlijk heel eenvoudig. Ben je in een publieke ruimte met daarin een aircotoestel aanwezig? Dan kan je maar beter hopen dat het toestel goed onderhouden is. Heb je zelf een airco in huis? Dan zorg je er best voor dat je je toestel regelmatig goed onderhoudt.

“Want al te vaak wordt een aircotoestel niet voldoende onderhouden”, zegt Jo De Knibber, docent Thermodynamica (HoGent). “De filters worden na een tijdje vuil, waardoor er allerhande bacteriën hun weg vinden naar het toestel, al is het maar door ‘aangename’ de temperatuur die er heerst. Het is net door die filters dat er grote hoeveelheden lucht wordt gevoerd, waardoor de ruimte gevuld wordt met besmette lucht.”

Volgens professor An De Sutter van de Vakgroep Huisartsengeneeskunde (UGent) ontwikkelt de bacterie zich meer specifiek in stilstaande plasjes water. “De bacterie ontwikkelt zich in stilstaande plasjes warm water, die vaak te vinden zijn in watersystemen in onder meer aircotoestellen. Minuscule druppels van besmet water wordt vervolgens via de lucht verspreid en ingeademd door de mensen.”

Veteranenziekte
De ziekte die via aircotoestellen verspreid kan worden, heet legionella. “In de volksmond ook wel veteranenziekte genoemd. Die naam vindt zijn oorsprong in de eerste uitbraak van de ziekte, die plaatsvond bij groep veteranen die in 1976 in een hotel in Philadelphia gelogeerd hadden. Wie besmet geraakt met een bacterie van het legionella-soort, loopt dus een kans op een longontsteking. Een behandeling daarvoor bestaat onder meer uit antibiotica”, weet De Sutter.

Een besmetting vermijden wanneer je op een publieke plaats bent, is dus moeilijk. Want alles hangt af van de mate waarin het toestel onderhouden is. Al loop je tegenwoordig minder gevaar dan enkele jaren geleden. “In ons land werd op 7 maart 2007 het ‘legionellabesluit’ goedgekeurd. Dat besluit legt strenge maatregelen op om legionella op publiek toegankelijke plaatsen zo veel mogelijk in te perken”, aldus De Sutter.

Lees ook: Legionella of veteranenziekte

Artikel uit Het Nieuwsblad


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram