Veel klachten ten onrechte toegeschreven aan tandjes

Laatst bijgewerkt: oktober 2002

nieuws Ouders en artsen gaan er dikwijls ten onrechte van uit dat hun baby klaagt vanwege doorbrekende tandjes, terwijl er wellicht iets anders aan de hand is. Dat zeggen Australische onderzoekers. Het doorbreken van tanden veroorzaakt slechts in een beperkt aantal gevallen problemen die altijd vrij onschuldig zijn. Toch denken nog steeds veel ouders, artsen, apothekers, mensen van consulatiebureaus, enz. ten onrechte dat het onder meer koorts, slaapproblemen, geïrriteerdheid, eetproblemen, diarree … kan veroorzaken. Ook is het een wijdverbreid misverstand dat kinderen bij het doorbreken van tandjes gevoeliger zouden zijn voor infecties zoals oorontstekingen of verkoudheden. Vaak worden dan ook pijstillende gels, pijnstillers en soms zelfs sedativa voorgeschreven.
Dat is volgens de onderzoekers overbodig, maar bovendien leidt het er vaak toe dat ernstiger problemen dikwijls over het hoofd worden gezien. Zeker wanneer een kind koorts heeft, moeilijk eet, slecht slaapt, last heeft van een vloeibare stoelgang of erg onrustig is, mag men dit niet toeschrijven aan de doorbrekende tandjes, maar moet men nagaan of er geen ernstiger probleem bestaat.
Bron: British Medical Journal 2002, 814.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram