Onderzoekers waarschuwen voor microplastics in populaire plastic zuigflessen

123-h-baby-flesvoeding-03-19.jpg

nieuws Baby’s en kinderen die warme melk uit een plastic zuigfles drinken, krijgen dagelijks wel 1 miljoen stukjes microplastic binnen. De Ierse wetenschappers, die voor hun onderzoek kinderen van 12 maanden uit 48 verschillende landen onderzochten, vragen dan ook om nieuwe richtlijnen wat het klaarmaken en reinigen van flesjes betreft. 

BPA
In 2011 werd het verboden om de chemische stof bisfenol A (BPA) te gebruiken voor de productie van zuigflessen, omdat de stof zou vrijkomen bij verhitting. Als je te veel BPA binnenkrijgt is het schadelijk voor de lever, de nieren en de vruchtbaarheid, en daarnaast wordt het gelinkt aan obesitas, ADHD, diabetes, prostaatkanker, al is een oorzakelijk verband daarbij onzeker.
Polypropyleen
Veel merken vervaardigen nu zuigflessen uit polypropyleen. De onderzoekers, verbonden aan het Trinity College in Dublin, bestudeerden tien populaire flesjes en concludeerden dat die uit polypropyleen per liter tot wel 16 miljoen stukjes microplastic kunnen bevatten en zelfs biljoenen stukjes nanoplastic. Hoe warmer het water waarin de kunstvoeding wordt opgelost, hoe meer die vrijkomen en zo in het lichaam van je kindje terechtkomen. Of die minuscule deeltjes effectief de gezondheid van je kindje schaden, moet nog onderzocht worden, maar de onderzoekers vragen toch om nieuwe richtlijnen wat het bereiden van de flesvoedingen betreft.

Ze raden aan:
- De flesjes enkel te reinigen met koud, gesteriliseerd water
- Poedermelk op te lossen in water in een bakje dat niet van plastic is, en de melk dan pas in de zuigfles te doen als ze volledig is afgekoeld
- Geen microgolf te gebruiken 
- Niet met het flesje te schudden

Bronnen:
https://www.nature.com
https://www.tcd.ie
https://www.rtlnieuws.nl
https://www.kindengezin.be
https://www.voedingscentrum.nl

Lees ook: Europese Unie verbiedt bpa in babyfles

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram