Europese Unie verbiedt bpa in babyfles

nieuws Er komt een Europees verbod op bisfenol A (bpa) in babyflessen. Het verbod wordt 1 juni 2011 van kracht.
BPA is een hormoonactieve substantie die volgens sommige onderzoeken tumoren en kanker kan veroorzaken. Andere onderzoeken concluderen dat BPA in kleine hoeveelheden niet schadelijk is. De Europese Commissie stelt nu dat de stof een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling en het immuunsysteem van jonge kinderen.

Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zien daarentegen geen redenen voor een verbod op bispenol A (bpa) in verpakkingen van voedingsmiddelen.
BPA wordt bij de vervaardiging van polycarbonaat en epoxyharsen gebruikt.
Landen als Canada en Denemarken hebben het gebruik van BPA al eerder verboden. Niet alleen in flessen, maar in diverse producten voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Ook Frankrijk nam al eerder maatregelen. In Oostenrijk en Duitsland hebben recente onderzoeken aangetoond dat BPA ook wordt verwerkt in fopspenen.
Ook in ons land beveelt de Hoge Gezondheidsraad in een recent advies aan om BPA in materialen bestemd om in aanraking te komen met voedingsmiddelen voor zuigelingen tussen 0 tot 3 jaar aanzienlijk te beperken, aangezien zij niet de enige wijze van blootstelling aan BPA vormen (bv. ook via de huid door speelgoed).

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is tot nu toe weliswaar niet aangetoond dat de blootstelling van de bevolking aan BPA, met inbegrip van jonge kinderen, een gevaar zou zijn voor de gezondheid. Anderzijds blijft er onzekerheid bestaan wat betreft de neurotoxiciteit van deze molecule, zijn effect bij lage doses, zijn effect op het immunologische stelsel, zijn effect op de ontwikkeling en zijn mogelijk effect op borstklierkanker bij blootstelling in de baarmoeder of tijdens de borstvoeding. Niet alle landen in Europa of wereldwijd houden in dezelfde mate met die onzekerheid rekening. Zo hebben maar sommige landen het gebruik van BPA in sommige materialen bestemd om in contact te komen met kindervoedingsmiddelen, verboden. Denemarken bv. heeft BPA in zuigflessen verboden en in Canada is zelfs nog een algemener verbod van kracht.
Rekening houdend met de bestaande onzekerheid wat de BPA-toxiciteit betreft, beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om in het raam van het voorzorgsprincipe de blootstelling van jonge kinderen aan BPA zo laag mogelijk te houden.
www.hgr-css.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram