Hoelang kan je de verschillende soorten flesvoeding bewaren?

minimi_flesvoeding-bewaren.jpg

dossier Er zijn heel veel verschillende manieren om je baby te voeden: borstvoeding, zelfbereide flesvoeding op basis van water en melkpoeder en een kant-en-klare melkvoeding in kartonnen doosjes. Maar hoelang kan je die verschillende soorten flesvoeding nu eigenlijk bewaren?

Lees ook: Borst of fles: hoeveel voedingen heeft je baby nodig per dag?

Zelfbereide flesvoeding bewaren

Klaargemaakte flesjes mag je niet bewaren. Melk is namelijk een ideale voedingsbodem voor de groei van bacteriën. Het fabricageproces van melkpoeder kan niet de garantie bieden dat het steriel is. Hierdoor bestaat het risico dat er kiemen aanwezig zijn in het melkpoeder. Door de melk lang op voorhand klaar te maken, krijgen bacteriën de kans om zich in de melk te ontwikkelen. Daar kan je baby ziek van worden en dat willen we niet.

Om dat te voorkomen, enkele tips:

  • Maak de melk altijd vlak voor de voeding klaar. Het bereide flesje moet binnen het uur gegeven worden.
  • Warm de flesvoeding ook nooit opnieuw op, behalve tijdens dezelfde maaltijd omdat de melk koud is geworden als de baby bijvoorbeeld langzaam drinkt. Opnieuw opwarmen zorgt er ook voor dat veel vitamines verloren gaan.
  • Bewaar ook geen restjes. Giet ze na de voeding weg. Zo voorkom je dat er bacteriën in de melk komen.
  • Indien het niet anders kan, kan je een bereid flesje gedurende maximaal 8 uren bewaren achter in de koelkast bij max. 4 °C. Een koelbox kan de gewenste temperatuur van 4 °C niet garanderen.
  • Neem nooit bereide melkvoeding mee in een thermoskan. Je kan wel water warm houden in een thermoskan. Net voordat je de fles geeft, meet je de nodige hoeveelheid water af in de fles en voeg je het nodige aantal maatschepjes melkpoeder toe.

Lees ook: Mijn verhaal: ‘Waarom ik geen borstvoeding heb gegeven’

Melkpoeder bewaren

Bij melkpoeder moet je goed weten wat de houdbaarheidsdatum wil zeggen. Als je de doos ongeopend bewaart, blijft het poeder goed tot de vervaldatum. Vanaf de doos geopend wordt, is het poeder nog maar een maand goed.

Kant-en-klare flesvoeding bewaren

Ook bij de kant-en-klare flesvoeding moet je vooral goed de verpakking bestuderen. Een gesloten doos kant-en-klare flesvoeding blijft goed tot de houdbaarheidsdatum verstreken is. Wanneer je een verpakking opent, is deze maximaal 24 uur houdbaar als je het bewaart bij een temperatuur van maximaal 4 °C. Sommige kant-en-klare opties hebben duidelijke instructies op de verpakking beschreven in verband met bewaren. Volg die altijd goed!

Lees ook: Mag je kraanwater gebruiken voor de bereiding van een flesje?

Bronnen: 
https://www.voedingscentrum.nl 
https://www.kindengezin.be 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram