Mag je kraanwater gebruiken voor de bereiding van een flesje?
dossier
Bijna alle ouders die hun kindjes flesvoeding geven, vragen zich af of ze daarvoor kraantjeswater of leidingwater mogen gebruiken in plaats van flessenwater, en zo ja, vanaf welke leeftijd? We zochten het voor je uit.
Lees ook: Borst of fles: hoeveel voedingen heeft je baby nodig per dag?
Kraanwater voor babyflesjes? Ja, maar…
Koop je uit ecologische of praktische overwegingen liever geen flessenwater? In theorie kan je gewoon leidingwater gebruiken om een babyflesje te bereiden. In ons land althans, want de kwaliteit ervan is sterk gereglementeerd en onderworpen aan talrijke controles. In de praktijk ligt het wel iets gecompliceerder, want om babyvriendelijk te zijn moet leidingwater aan bepaalde criteria voldoen (net als flessenwater trouwens):
- Laag in nitraat: in sommige streken, vooral in de landbouw, kan het water veel nitraat bevatten. Dat is op zich niet schadelijk, maak nitraat kan zich omzetten in nitriet, en een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.
- Laag in mineralen: het water moet minder dan 500 mg/l droogrest bevatten.
- Pas op voor lood: sommige openbare waterdistributienetwerken zijn nog steeds van lood gemaakt. Dit is steeds minder het geval, aangezien de collectieve leidingen in België actief worden vervangen. Het risico zit dus in de particuliere installaties, in de leidingen van het gebouw bijvoorbeeld. Als je huis vóór de jaren zestig is gebouwd, informeer je dan best. Is je water hard? Dat is een goede zaak! Door zich in een dunne laag op de pijp af te zetten, creëert het een schild tussen de loden leidingen en het water.
- Laag in natrium: minder dan 50 mg/l
- Wat sulfaat betreft: lager dan 250 mg/l
- Wat fluor betreft: lager dan 1 mg/l
Lees ook: Hoe lang kan je flesvoeding bewaren?
Kraanwater voor baby's: voorzorgsmaatregelen
- Je hoeft het water niet eerst te koken of te desinfecteren, en het hoeft ook niet gefilterd of onthard te worden.
- Gebruik altijd koud water uit de kraan, aangezien lauw of warm water metalen kan bevatten. Opwarmen kan eventueel in de flessenwarmer, in een pannetje warm water of in de microgolfoven op maximaal 600 watt. Vergeet niet het flesje goed te schudden zodat de warmte verdeeld wordt.
- Gebruik geen stilstaand water: laat altijd een beetje water lopen voordat je het opvang en vermijd het van tevoren klaarmaken van babyflesjes. Om dezelfde reden is het beter om geen flessenwater te gebruiken dat in de zon heeft gestaan.
- Controleer de kwaliteit van het water bij een erkende organisatie. Je vindt informatie op de website van je gemeente, en indien nodig zullen zij je doorverwijzen.
Lees ook: Flesvoeding: hoe en wanneer moet je de flessen steriliseren?
Flessen met mineraalwater voor baby's
Als dit allemaal een beetje ingewikkeld lijkt, of als je ondanks al deze voorzorgsmaatregelen toch twijfelt of het wel oké is, gebruik dan mineraalwater uit flessen om de flesvoedingen te bereiden. Bij flessen die geschikt zijn voor babyvoeding staat dat vermeld op het etiket. Wie liever geen plastic flessen koopt, kan ook glazen flessen vinden die je nadien terugbrengt.
Lees ook: Is kant-en-klare potjesvoeding een gezond alternatief voor verse babyvoeding?
Kant-en-klare zuigelingenmelk
Een andere mogelijkheid is te kiezen voor een vloeibare zuigelingenvoeding. Het is iets duurder, maar wel makkelijk in gebruik, zeker als je in het midden van de nacht een flesje moet klaarmaken. Na 4 maanden kan je, als je dat wenst, met een gerust hart overschakelen naar kraanwater.
Bronnen:
Voedingscentrum.nl
Kindengezin.be
Lees ook: Onderzoekers waarschuwen voor microplastics in populaire plastic zuigflessen