Geen honing voor zuigelingen

nieuws Honing is niet geschikt voor kinderen jonger dan één jaar wegens gevaar voor infantiel botulisme. Infantiel botulisme wordt veroorzaakt door een gifstof (toxine) die door de Clostridium botulinum bacterie wordt geproduceerd. Voor kinderen en volwassenen vormen deze sporen normaal gezien geen gevaar. Daarentegen is bij een baby het spijsverteringsstelsel nog niet voldoende ontwikkeld en bestaat het risico dat deze bacteriën er uitgroeien en hun toxine produceren. Deze toxines kunnen bij baby’s diverse symptomen veroorzaken en in zeldzame gevallen zelfs tot de dood leiden.
Aangezien honing geen intense hittebehandeling ondergaat, kan hij eventueel levende sporen van die bacterie in kleine hoeveelheden bevatten. Daarom raadt de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu af om kinderen jonger dan één jaar honing te geven.
Deze aanbeveling betreft slechts de pure honing. Ze betreft niet de honingbevattende producten zoals kinderkoekjes en babyvoeding die wel een aangepaste behandeling hebben ondergaan, en dus geen probleem vormen.
De sporen van de bacterie die infantiel botulisme veroorzaken komen niet in de moedermelk terecht. Zogende moeders mogen dus gerust honing eten.

Lees ook: Voedselintoxicaties

bron: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu

Laatst bijgewerkt: juni 2022
Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie
Pfizer

U bent minimum 12 weken geleden bevallen ? U geeft uw baby borstvoeding en stemt ermee in om die tijdelijk te onderbreken (4 - 5 dagen) ? Dan zoeken we jou !

Check hier hoe je kan bijdragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram