De grootste kleine geluksmomenten van het eerste jaar met je baby

dossier Het eerste jaar met je baby is zwaar, maar de kleine momenten vol vreugde maken het het allemaal waard. Dit zijn de grootste kleine geluksmomenten van het eerste jaar met je baby.

Het eerste lachje

Na een paar weken 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar te hebben gestaan voor jouw kleintje, komt het dan eindelijk: het eerste lachje. Menig ouder pinkt hierbij een traan weg, maar hé dat is helemaal normaal want je kind heeft zonet voor de eerste keer bewust naar jou gelachen. Vaak gebeurt dat rond week 6-8 en komt het als geroepen omdat je écht doodop bent van die intense eerste weken. Een simpel lachje is dan motivatie genoeg om door te gaan zoals je bezig bent.

De eerste keer dat ze langer dan 5 uur slapen

In het eerste jaar van jouw baby staat het woord slaap - of beter slaaptekort - centraal. Logisch, want zelfs als je een moment van fysieke rust vindt draaien je hersenen nog op volle toeren. Echt diep slaap je dus nooit de eerste maanden. Toch is het fantastisch (en eng) wanneer je kind voor het eerst langer dan 5 uur slaapt. Of het nu overdag is – joepie, eindelijk me-time! - of ‘s nachts, het is een cadeautje dat je keihard apprecieert. Hier vind je heel wat tips van slaapcoach Snuggles and Dreams

Dat handje op je schouder

Een baby is zó afhankelijk dat hij zich niet eens aan jou kan vasthouden. Je draagt hem van A naar B en wiegt 'm heen en weer tot 'ie zijn oogjes dicht doet. Jij bent er volledig verantwoordelijk voor dat dat kleine bundeltje geluk niet op de grond terecht komt. De eerste keer dat je dat handje op jouw schouder voelt rusten is dan ook een geweldig moment. Een kleine aanraking voor de mensheid, maar een grote stap voor de relatie met jouw kind. De bevestiging dat de baby het ook fijn vindt om aangeraakt te worden door jou is het ultieme geluksmoment.

De eerste keer naar je toe kruipen

Kruipend, grollend, rollend, rennend, struikelend of lopend, het maakt niet uit: de eerste keer dat jouw kindje uit zichzelf jouw richting opkomt, is een moment om in te kaderen. Als baby heeft jouw kindje vrijwel geen keuze op welke schoot hij nu weer terecht komt. Maar zodra jouw kind zelf kan kiezen en regelrecht naar jou toe gaat omdat hij gepakt wíl worden, dat is ... om te smelten.

Het eerste kusje

Grote kans dat zodra jouw kleintje het kusjes geven onder de knie heeft, het niets liever doet dan de hele dag door kusjes geven. De keukenstoel, knuffels, de spiegel, boeken, en natuurlijk papa en mama. Soms zijn die kusjes een beetje nat, plakkerig of vies, maar geniet ervan, want je weet nooit wanneer het over is. Het kan zijn dat jouw kleintje een echte knuffelbeer blijft en z’n verdere kindertijd kusjes blijft geven, maar er zijn genoeg kinderen die zelden of nooit kusjes geven, en dat is ook helemaal prima – maar wel heel jammer voor mama en papa natuurlijk. Lees ook: Zo draag je best een Maxi-Cosi Alerte mama waarschuwt voor het (teen)tourniquetsyndroom Mama Nathalie over haar huilbaby: “Ik kon niet meer.” Wanneer slaapt een baby door? Hoe lang kan je de verschillende soorten flesvoeding bewaren?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram