Babyverzorgingsproducten mogelijk gevaarlijk

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Volgens Amerikaanse onderzoekers (Pediatrics, januari 2008) bevatten sommige baby-verzorgingsproducten gevaarlijke dosissen phtalaten of ftalaten. Phtalaten zijn chemische stoffen die gebruikt worden als weekmaker bij de productie van plastics (o.m. verpakkingsmateriaal, speelgoed) en die ook in sommige cosmetica en verzorgingsproducten worden aangetroffen. Ze kunnen hormonale functies in ons lichaam verstoren doordat ze wat hun werking betreft lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen . Ze worden er ook van verdacht om de lever, nieren en het immuunsysteem aan te tasten.
De onderzoekers maten 9 metabolieten van phtalaten in de urine van 163 kinderen geboren tussen 2000 en 2005. Bij ruim 8 van de 10 kinderen werden te hoge concentraties phtalaten aangetroffen. Bij baby’s waarvan de moeders verzorgingsproducten (lotions, poeders, shampoos) gebruikten, werden te hoge concentraties van monoethyl, monomethyl en monoisobuthyl phtalaten aangetroffen. De concentraties stegen met het aantal gebruikte producten en waren het sterkst bij de jongste kinderen (jonger dan 8 maanden), die mogelijk gevoeliger zijn voor deze produkten. Hoge urinaire concentraties van monoethyl phthalaat (MEP) wordt in verband gebracht met DNA-schade aan sperma van volwassen mannen en met vruchtbaarheidsproblemen. Monoisobutyl phthalate (MiBP) zou vervrouwelijking van genitale organen kunnen veroorzaken.

Het artikel bevat geen merknamen , zodat het onmogelijk is om te weten over welke producten het gaat. Phtalaten vallen onder de nieuwe Europese REACH-richtlijn in verband met gevaarlijke syntetische stoffen die vanaf 1 juni 2007 geleidelijk aan in werking treedt. Ze zijn dus in principe verboden , maar het is op dit ogenblik niet duidelijk in hoeverre sommige verzorgingsproducten nog steeds phtalaten bevatten.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram