Is airco in de auto ongezond?

nieuws De airco in de auto heeft heel wat voordelen.
Het is bijvoorbeeld comfortabeler en prettiger rijden. Het is ook veiliger: als het te warm wordt in de auto gaat de concentratie omlaag en kan de chauffeur indommelen.
Door de relatief drogere aircolucht worden de ruiten ook beter ontwasemd bij een hoge luchtvochtigheidsgraad, zoals bij regen of wanneer er meerdere personen in de auto zitten.
Meestal is de lucht in de auto met airco ook zuiverder dan zonder airco, vooral op plaatsen met veel luchtvervuiling. De filters blokkeren namelijk fijne stofdeeltjes en allergenen zoals pollen.
Maar een airco die slecht gebruikt of slecht onderhouden wordt, kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken.

Mogelijke gezondheidsproblemen
1. Temperatuurschommelingen
Als de temperatuur van de airco te laag is ingesteld, kunt u last hebben van de grote temperatuurverschillen. Ook is de koude lucht droger. Dat kan aanleiding geven tot irritatie van de luchtwegen, een verstopte neus of een loopneus, droge ogen (vooral bij mensen die lenzen dragen)...

Tips:
• Stel de temperatuur van de airco in op maximaal 5 à 6 °C minder dan de buitentemperatuur.
• Richt de luchtflow nooit rechtstreeks op een van de inzittenden om een te plotse afkoeling te vermijden.
• Gebruik bij een handmatige airco de bovenste uitstroomopeningen, dit zorgt voor de optimale warmtecirculatie.
• Om de overgang van de gekoelde wagen naar de warmte buiten minder bruusk te maken, kunt u het best enkele minuten vooraleer u op de plaats van bestemming aankomt de airco uitzetten.

2. Vervuilde lucht
De buitenlucht wordt gefilterd voor ze de auto binnenkomt. Als de installatie niet goed onderhouden wordt en de filters vuil zijn, kunnen stofdeeltjes, pollen, bacteriën en andere ziektekiemen binnenkomen. Ook kunnen schimmels en bacteriën die zich in de verdamper en op de lamellen van de airco nestelen, de auto worden ingeblazen.

Tips:
• Laat uw airco minstens één keer per jaar, en ook liefst voor u op vakantie vertrekt, onderhouden in een erkende garage. Laat regelmatig de interieur-/pollenfilters vervangen, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een grote onderhoudsbeurt.
• Gebruik de recyclagefunctie net voor u in een tunnel of parkeergarage rijdt. Zo gebruikt u de minder vervuilde lucht die is opgeslagen net voor het binnenrijden van de tunnel.
• Zet de airco een kwartiertje voor aankomst op uw bestemming uit. Dit voorkomt aangroei van bacteriën en schimmels op de verdamper. Die verdamper zit op een donkere plek. Hij wordt bij een ingeschakelde airco koud en dus vochtig door condens uit de buitenlucht. In de 15 minuten dat uw airconditioning uitstaat, kan de verdamper goed drogen.

3. Legionella
Gezien airco's in de auto geen gebruik maken van waterverneveling, vormen ze geen risico op legionella.

Andere nadelen
• Een auto met airco verbruikt meer energie dan gewoon met open ramen te rijden. Het meerverbruik wordt geschat op ongeveer 5% (of ca. 1l per 100 km), met dus ook hogere emissies van CO, fijnstof en andere schadelijke stoffen.
• Het koelgas heeft een sterk broeikaseffect. Bij transport, reparaties enzovoorts kan er altijd een beetje ontsnappen.

Meer tips voor aircogebruik
• Voor het onderhoud maakt het niet uit of u de airco veel of weinig gebruikt. Met regelmatig onderhoud voorkomt u dat hij stuk gaat. Een slecht werkende airco heeft bovendien een negatief effect op het brandstofverbruik.
• Gebruik de airco het hele jaar door. Zet hem ook in de winter af en toe even aan. Dit houdt het systeem ‘fit’; de circulatie van het koelmiddel verzorgt namelijk ook de smering van de compressor. Zo voorkomt u lekkages en daarmee onnodige reparatiekosten.
• Ook als het koud en nat is, kunt u de airco goed gebruiken. Niet alleen om de airco in goede conditie te houden, maar ook om de auto van binnen te drogen. Als de lucht vochtig is en er door kleding, schoenen en natte haren nog meer vocht de auto in komt, beslaan uw ruiten al snel. Zet de airco aan in de recirculatiestand en schakel na verloop van tijd over op de gewone ontwaseming. De lucht in het interieur is dan snel droog en uw ruiten niet langer beslagen.

• Open bij een opgewarmde auto eerst de raampjes, zodat warme lucht kan worden afgevoerd. Zo hoeft de airco niet meer te koelen dan nodig is en dat bespaart brandstof.

• Stel bij een volautomatische airco de temperatuur in (bijvoorbeeld tussen 21 en 23oC) en activeer dan de automatische modus door het indrukken van de knop 'AUTO'. In de automatische modus verbruikt een airco minder dan wanneer u hem met de hand bedient.
• Hou ramen dicht als u de airco gebruikt.

Bronnen
http://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/airco
http://www.ademe.fr/en/automobile-air-conditioning


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram