Combinatiebehandeling beste behandeling bij beginnende reumatoïde artritis

nieuws Bij patiënten met beginnende reumatoïde artritis (RA), die direct worden behandeld met een combinatie van geneesmiddelen, verbetert het functioneren sneller en ontstaat minder gewrichtsschade. Bovendien kan deze zwaardere combinatiebehandeling bij de meeste patiënten snel worden afgebouwd tot één geneesmiddel. Dit blijkt uit onderzoek aan het VU medisch centrum te Amsterdam.
Patiënten die direct na diagnose worden behandeld met een combinatie van ‘Disease Modifying Antireumatic Drugs’ (DMARDs), waaronder een hoge dosis prednison, of een combinatie van een DMARD en een TNF-blokker blijken de beste resultaten te hebben. Een derde van de patiënten in het onderzoek reageert goed op de behandeling met één DMARD. Het is echter niet goed te voorspellen welke patiënten dit zijn. Ook het verloop van RA en de ernst van de gewrichtsschade blijken nog onvoldoende betrouwbaar te voorspellen. Op dit moment is een combinatiebehandeling daarom de beste behandeling voor alle patiënten met beginnende RA. Meer onderzoek is nodig om behandeling op maat voor iedere patiënt in de toekomst mogelijk te maken.
RA is een chronische ontstekingsziekte waarbij met name de kleine gewrichten van handen en voeten worden aangetast. RA begint meestal tussen het 40e en 60e levensjaar en komt vaker voor bij vrouwen dan mannen. Hoe RA precies ontstaat is nog niet bekend.

Lees ook: Reumatoïde artritis: een ontstekingsreuma


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram