Hoe herken je het syndroom van Asperger?

In dit artikel
Hoe herken je het syndroom van Asperger?

dossier Het syndroom van Asperger is een vorm van autisme. Het verschil met andere vormen van autisme is vooral dat personen met Asperger een goed ontwikkelde taal hebben. Tegenwoordig definieert men Asperger evenwel niet meer als een aparte aandoening. Het syndroom valt onder de bredere austismespectrumstoornissen (ASS). Wie in het verleden de diagnose van Asperger kreeg, kan die wel blijven gebruiken.

Lees ook: Risicofactoren voor een autismespectrumstoornis (ASS)

Geschiedenis van het Asperger-syndroom

Het syndroom van Asperger ontleent zijn naam aan de Oostenrijkse kinderarts Hans Asperger. Hij voerde toonaangevend onderzoek naar autisme. Binnen dat onderzoek onderscheidde hij een bepaalde groep jongeren die moeilijk vrienden maakte. Gesprekken voeren was moeilijk voor hen, hoewel ze een normale tot betere taalontwikkeling hadden. Ze hadden vaak opvallende talenten en waren sterk geïnteresseerd in een specifiek onderwerp. In sport waren ze doorgaans minder goed. Hun bewegingen waren doorgaans ook stijf en houterig.

Na het overlijden van de kinderarts kregen personen met deze kenmerken de diagnose ‘syndroom van Asperger’. De aandoening werd opgenomen in opgenomen in het handboek dat als leidraad geldt voor de diagnose van hersenaandoeningen (de DSM). In een nieuwe editie van de DSM uit 2013 noemt men het syndroom van Asperger niet meer als aparte diagnose. Samen met andere vormen van autisme valt dit nu onder de diagnose ASS.

Symptomen

In het handboek werden de kenmerken van Asperger als volgt omschreven: 

  • Zeer gevoelig zijn voor externe prikkels (overprikkeling). 
  • Moeilijk kunnen omgaan met anderen. Personen met Asperger begrijpen de sociale regels niet altijd goed en kunnen zich moeilijk inleven in iemand. Ook maken ze moeilijker oogcontact.
  • Een sterke interesse hebben in bepaalde zaken. Vaak beperkt die interesse zich tot één of twee onderwerpen.
  • Normale zelfredzaamheid
  • Motorische onhandigheid. Mensen met Asperger bewegen doorgaans wat houteriger en laten vaker dingen vallen.

Behandeling

Er zijn geen behandelingen die Asperger kunnen genezen. Ze zijn er vooral op gericht om beter met het syndroom te kunnen omgaan. 

  • Personen met Asperger kunnen bijvoorbeeld training volgen in in sociale vaardigheden en interactie met anderen. Daardoor kan de sociale omgang met anderen makkelijker verlopen.
  • Psychotherapie (cognitieve gedragstherapie). Tijdens deze sessies leer je om te gaan met de eigen emoties.
  • Psycho-educatie. Dit houdt in dat je uitleg krijgt over Asperger: de symptomen, hoe anderen op iemand met Asperger kunnen reageren en mogelijke misverstanden die door het syndroom kunnen ontstaan. Hierdoor zijn mensen met Asperger beter voorbereid op onverwachte situaties.  
  • Medicatie kan helpen om een aantal extra psychische problemen zoals driftbuien, agressie, angst of depressie te verminderen.

Lees ook: Leerstoornissen en ontwikkelingsstoornissen

Bronnen:
www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/asperger/
www.tegek.be/psychische-problemen/klachten/autisme
autismevlaanderen.be/autisme

Lees ook: Waarom is je kind agressief?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram