Hormoonspiraaltje heeft mogelijk ongewenste bijwerkingen

123-ac-hormoonspiraal-anatom-uterus-07-17.jpg

nieuws

Uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onder 210 vrouwen blijkt dat het hormoonspiraaltje mogelijk ongewenste bijwerkingen heeft. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychoneuroendocrinology. 

Vrouwen met een Mirena spiraaltje blijken onder meer hogere cortisolwaarden (dit is het hormoon dat wordt aangemaakt door stress) en een hogere hartslag te hebben, namelijk gemiddeld meer dan tien slagen per minuut hoger dan vrouwen die de pil of niks gebruiken. 

Het spiraaltje is populair, omdat het gedurende vijf jaar beschermt tegen zwangerschap en de menstruatie bij veel vrouwen stopt. De populariteit wordt versterkt door de opvatting dat het hormoon alleen lokaal, in de baarmoeder, wordt afgegeven. Maar dat laatste blijkt dus niet te kloppen. De hormonen die het spiraaltje afgeeft, zijn niet alleen in de baarmoeder werkzaam. Er komen hormonen vrij die effect hebben op de bijnierschors, op de hersenen en op het hart. Van de anticonceptiepil weten we al dat die in het hele lichaam werkt en dat blijkt nu bij het hormoonspiraaltje ook zo te zijn. 

De onderzoekers raden het gebruik van het spiraaltje niet af. Ze vinden wel dat vrouwen op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn en dat de verhoogde stressrespons mede door de effecten van het hormoonspiraaltje op de hersenen ontstaat. Langdurige chronische stress kan leiden tot psychische aandoeningen zoals depressie en concentratieproblemen. 

Bron:
http://www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-overzicht/detail/hormoonspiraaltje-geeft-mogelijk-ongewenste-bijwerkingen/2125


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram