Wat is een delirium tremens?

123_angst_hallucinatie_2021.jpg

dossier Delirium tremens is een ernstige vorm van alcoholontwenning die meestal optreedt na langere perioden van zwaar drinken. Letterlijk vertaald betekent een delirium tremens een periode van acute verwardheid (delirium) waarbij de armen, tong en vaak zelfs het hele lichaam beven (tremor). De werking van de hersenen wordt zodanig verstoord dat het de bloedsomloop en ademhaling ontregelt. Naar schatting vertonen ongeveer 1 op 20 mensen die door alcoholontwenning gaan, symptomen van delirium tremens. De aandoening kan dodelijk zijn zonder medische behandeling. 

Een delirium tremens komt meestal niet voor als je nog drinkt, maar treedt in 24 tot 72 uur na de laatste alcoholconsumptie en duurt gewoonlijk maximaal drie dagen. Uitzonderlijk kan het ook voorkomen wanneer je drastisch vermindert met drinken.

Lees ook: Waarom krijg je van veel alcohol een black-out?

Symptomen
Na een plotse alcoholstop kunnen de hersenen zich niet onmiddellijk goed aanpassen. Daardoor kan de bloeddruk stijgen, de pols versnellen en de temperatuur oplopen: je baadt in het zweet en ziet vuurrood. Je bent mogelijks ernstig verward, nerveus, boos of hyperactief. Ook bestaat de kans op uitdroging. De symptomen wisselen in ernst: 's avonds en 's nachts verergeren de verschijnselen meestal, terwijl overdag de verwardheid helemaal kan verdwijnen.

Iemand die een delirium tremens doormaakt, lijkt in een nachtmerrie te leven, maar kan toch niet slapen. Door deze slapeloosheid in combinatie met de voortdurende bewegingsonrust kan men uitgeput raken. Men ziet of voelt vaak dingen die er niet zijn, zoals kleine beestjes op het lichaam of op muren. Vandaar dat de term 'delirium tremens' bij veel mensen de associatie met roze olifantjes oproept.

Lees ook: Internet-therapieën voor problematisch alcoholgebruik zijn effectief

Behandeling
Aangezien delirium tremens gepaard gaat met een ernstig risico op lichamelijk schade, is het belangrijk dat de aandoening wordt behandeld op een medische afdeling. Op die manier is er voortdurende controle van de vitale functies. De patiënt krijgt ook benzodiazepinen (om te kalmeren) en intraveneuze vloeistoffen (om het elektrolytenniveau te handhaven of uitdroging te voorkomen). Men kan ook antipsychotische medicatie toedienen tegen prikkelbaarheid en hallucinaties.

Na de medische behandeling kan cognitieve gedragstherapie nuttig zijn om een nuchter leven te leiden. Ook steungroepen zoals Anonieme Alcoholisten kunnen helpen om een terugval te voorkomen.

Lees ook: Is het mogelijk 'sociaal' te drinken nadat u een alcoholprobleem hebt gehad?

Bronnen:
https://www.druglijn.be
https://www.alcoholhulp.be
https://americanaddictioncenters.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram