Waarom is één maand geen alcohol drinken het proberen waard?

logo-ik-pas-alcohvrij-01-16.jpg

nieuws Op Aswoensdag lanceren het Nederlandse Trimbos-instituut, de diensten voor geestelijke gezondheidszorg en het Lectoraat verslavingspreventie Windesheim een campagne via de site www.ikpas.nl om mensen, individueel of in groep, ertoe aan te zetten om gedurende 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken. De oproep is gericht aan iedereen die (steeds) vaker alcohol drinkt zonder daar bewust over na te denken.

Het is een actie die u zelf kunt opzetten met uw collega’s, vriendengroep, uw gezin of studiegenoten. Deel gedurende de periode uw ervaringen met elkaar en ontdek wat de rol van alcohol in uw leven is. De website bevat tips en handvatten voor deelnemers.
Alhoewel de campagne gericht is op Nederland, met diverse initiatieven in tal van steden en gemeenten, is het misschien een goede aanleiding om ook bij ons te starten met zo'n alcoholvrije maand.
In het Verenigd Koninkrijk loopt een gelijkaardige campagne Dry January (http://www.dryjanuary.org.uk). Ook daar vindt u allerlei interassente tips en weetjes over een alcoholvrije maand.

Heel wat voordelen
Een maand zonder alcohol is vaak moeilijker dan mensen denken. Zeker als het ongezellig wordt gevonden wanneer u niet meedrinkt, en u dat zelf eigenlijk ook vindt. Uit onderzoek blijkt echter dat zo'n alcoholvrije maand heel wat voordelen heeft.
• U voelt zich fitter en alerter en slaapt beter.
• Tijdelijke onthouding is ook goed voor uw cholesterolniveau en lever
• Het helpt om gewicht te verliezen.
• Bovendien blijkt dat mensen na zo'n alcoholvrije maand, gedurende lange tijd veel bewuster omgaan met alcohol.

Helpt het om blijvend minder te drinken?
Volgens een recent onderzoek van de Universiteit van Sussex heeft een alcoholvrije maand ook op de langere termijn voordelen: de kans is groot dat u ook na zes maanden minder drinkt dan voor de alcoholstop.
Ongeveer tweederde van de deelnemers aan de studie slaagde erin om een maand lang geen druppel alcohol te drinken. Het andere derde dronk af en toe, maar minder dan voor de alcoholvrije maand. Degenen die af en toe toch een glaasje dronken, dronken doorgaans meer voor de alcoholvrije week dan degenen die niet dronken tijdens de alcoholvrije week (resp. 4,21 glazen tegenover 3,78 glazen per week). Ze waren ook meer geneigd te drinken om emotionele redenen.
Zes maanden na de alcoholvrije week dronken negen op tien deelnemers naar eigen zeggen nog steeds minder dan voorheen. Ook mensen die tijdens de alcoholvrije maand af en toe toch iets dronklen, dronken na afloop minder. 11% dronk echter meer of was vaker dronken na de alcoholvrije maand.

Een evaluatie van de Dry January-campagne in het Verenigd Koninkrijk in 2015 door de overheidsorganisatie Public Health England komt tot vergelijkbare resultaten: 67% van de deelnemers zegt ook na zes maanden minder te drinken dan voorheen.

Bronnen
www.sussex.ac.uk/broadcast/read/27612
www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/449365/Annual_report_29july-WEB-final.pdf
www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.i143


Laatst bijgewerkt: januari 2016
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram