Tournée Minérale: ontdek zelf de voordelen van een alcoholvrije maand

123-alcohol-wijn-glas-12-14.jpg

nieuws

Zes jaar geleden lanceerden Stichting tegen Kanker en VAD/De Druglijn Tournée Minérale om mensen te laten stilstaan bij hun alcoholconsumptie en het effect ervan op hun gezondheid. Ondertussen is Tournée Minérale een begrip geworden: 1 op 5 volwassenen drinkt in de maand februari geen druppel alcohol.

Alcoholconsumptie werkt slaap- en gezondheidsproblemen in de hand, zoals onder andere hartklachten, vroegtijdige dementie, overgewicht en zelfs kanker. De ‘alcoholpauze’ geeft je lichaam niet alleen tijd om te herstellen, deelnemers van vorige edities getuigen dat ze tijdens Tournée Minérale ook beter slapen, meer energie hebben, afvallen of zich simpelweg beter in hun vel voelen. Bovendien heeft onderzoek van Universiteit Gent aangetoond dat deelnemers een half jaar na Tournée Minerale nog steeds wekelijks twee glazen alcohol minder drinken dan ervoor.

Lees ook: Wat doet alcohol met je lichaam?

Effect op korte en lange termijn

Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn: “Het was afwachten of mensen wel nog warm zouden lopen voor een deelname aan Tournée Minérale. Misschien kregen potentiële deelnemers het gevoel dat ze zichzelf in deze pandemie al zoveel ontzegd hadden? Uit de cijfers van het marktonderzoek bleek die vrees onterecht. En dat is een goede zaak. Er is met elke corona-golf meer aandacht gekomen voor mentaal welzijn. Hoe meer ons mentaal welbevinden onder druk staat, hoe beter we allemaal af zijn met minder alcohol. Elke editie opnieuw horen we van de mensen die een maand lang niet drinken, dat ze zich daar bijna allemaal beter bij voelen.”.

Dit jaar draait de campagne rond het thema ‘vrijheid’. “Want ook al lijkt alcohol deel uit te maken van heel wat activiteiten die we leuk vinden, ’s anderendaags volgt al eens de ontnuchtering. En misschien het besef dat je meer gedronken hebt dan je eigenlijk wou. Door eens even niet te drinken, werk je dus aan je gevoel van vrijheid. Met een fris hoofd, vrij van een kater en de daarbij horende verloren dag, vrij van sociale druk om te drinken, en vrij om tijdens de rest van het jaar op een doordachte manier zelf te bepalen wanneer je wel of niet een glas drinkt,” zo staat in het persbericht. 

Een maand lang geen alcohol drinken, kan sommigen misschien afschrikken, maar dat is nergens voor nodig. Integendeel. Op de website vind je heel wat tips, getuigenissen en mocktailrecepten om de maand vlot door te komen.

Lees ook: Waarom krijg je van veel alcohol een black-out?

Bronnen:
www.tourneeminerale.be
www.vad.be
www.kanker.be

Lees ook: Wat is het effect van een maand geen alcohol?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram