Het proces waarin gespecialiseerde sensorische cellen uitwendige prikkels overbrengen via zenuwimpulsen die vervolgens doorgestuurd worden naar de verschillende zintuiglijke centra in de hersenen.
ADVERTORIAL
Dauwtrippen langs de Nete, proeven van lokaal lekkers, de geur van dennen opsnuiven en luisteren naar de stilte. In de Kempen geniet je zonder filters en komen al je zintuigen tot leven. Ready to feel it?
Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog (uvea). Alle vormen van uveïtis kunnen leiden tot een tijdelijke of blijvende vermindering van het gezichtsvermogen.
Noise cancelling koptelefoons en oortjes dempen omgevingsgeluid. Maar is het wel gezond om jezelf constant af te sluiten van de wereld? Overmatig gebruik van noise cancelling oortjes en koptelefoons kunnen je gehoor beschadigen, zo blijkt.
Sommige mensen ruiken wat onfris, anderen kunnen echt stinken. Dr. ir. Chris Callewaert (UGent), dé okselwetenschapper bij uitstek, vertelt ons in dit filmpje van Universiteit van Vlaanderen waarom mensen stinken. En waarom deo vaak géén goed idee is.
Onze oogbol is opgevuld met een heldere 'gelei': het glasvocht. Met het ouder worden kan het glasvocht vertroebelen en kunnen er kleine vlekjes in ontstaan. Die merk je op als zwevende zwarte vlekjes. Het is een onschuldige aandoening, maar het kan wel hinderlijk zijn.
Luide muziek op festivals, concerten en feestjes kan leiden tot gehoorverlies, oorsuizen of tinnitus. Je kunt ook last krijgen van een verstopt oor. Hoelang duurt het tijdelijke gehoorverlies na een concert? Kan het blijvend zijn?
Oogkanker is een zeldzame maar ernstige vorm van kanker die het oog kan aantasten. Bij volwassenen is oogmelanoom de meest voorkomende vorm van oogkanker. Bij een kind met oogkanker gaat het meestal om retinoblastoom. Snel medisch ingrijpen is bijzonder belangrijk voor de prognose.
Bepaalde sterke geuren kunnen migraineaanvallen uitlokken bij sommige migrainepatiënten. Dit fenomeen staat bekend als osmofobie. De meest gerapporteerde geurentriggers zijn parfum, sigarettenrook, kookluchtjes, chemicaliën en brandstofluchtjes.
Oogontstekingen komen vaak voor. Meestal gaat het om milde klachten zoals roodheid, zwelling, jeuk en tranende ogen die binnen een paar dagen vanzelf verdwijnen. Soms zijn de klachten ernstiger en is er kans op blijvende schade. We overlopen de meest voorkomende vormen van oogontsteking.
“Op hersenscans zien we dat een hoogsensitief iemand meer prikkels binnenkrijgt”, vertelt neurowetenschapper Judith Homberg (Radboudumc). Maar wat gebeurt er dan in het brein van een hoogsensitief iemand? Judith legt het uit in dit online college van Universiteit van Nederland.
Veel ouders kiezen ervoor om hun kindje door Kind en Gezin te laten opvolgen qua ontwikkeling en groei. Daarnaast screent Kind en Gezin ook op eventuele oog- of gehoorproblemen. Hoe verlopen die screenings? En op welke leeftijd vindt de oogtest en gehoortest plaats?
Hoe weet je of je echt alle kleuren ziet? In dit online college van Universiteit van Nederland duikt oogarts en onderzoeker Alberta Thiadens van het Erasmus MC diep het oog in. Op zoek naar het mechanisme dat de wereld voor ons kleurt.
Sommige geneesmiddelen kunnen je oor beschadigen, met tinnitus (oorsuizen), gehoorschade of evenwichtsproblemen als gevolg. We spreken dan van ototoxische medicatie. Een vroege diagnose en behandeling van ototoxiciteit is essentieel om te voorkomen dat de aandoening verergert of chronisch wordt.
Eén op de 10 mensen heeft er last van. Professor Sarah Michiels is kinesiste aan de UHasselt en doet onderzoek naar waarom tinnitus anders (soms erger!) wordt tijdens het sporten. En of je tinnitus kan krijgen door hard op je tanden te bijten...
Last van wazig zicht? Dan heb je misschien een scheur in het netvlies van je oog. Dat is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Een netvliesscheur moet meteen behandeld worden om verdere problemen zoals blijvend gezichtsverlies te voorkomen.
Oorkristallen of benigne paroxysmale positionele vertigo (BPPV) is een onschuldige maar vervelende aandoening die plotse, kortdurende aanvallen van duizeligheid veroorzaakt. De duizeligheid kan optreden wanneer je van houding verandert.
Je hebt ongetwijfeld al eens last gehad van een pieptoon na een concert of een tuut in je oren die vanuit het niets opduikt en even onverwacht weer verdwijnt. Waarom hoor je een piep en waar komt die vandaan?
Ongeveer een kwart van alle patiënten met een beroerte krijgt afasie, een taalstoornis waarbij het spreken, begrijpen, lezen en schrijven is verstoord. Als de schade zich in de linkerhersenhelft bevindt, kan afasie optreden.
Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Een patiënt met tinnitus hoort geluiden die zijn omgeving niet hoort. Die geluiden komen van binnenuit en kunnen verschillende vormen aannemen: ruisen, fluiten, rinkelen of suizen. Het geluid kan hard of zacht zijn, en scherp of dof van toon.
Test je geheugenkennis aan de hand van deze geheugenquiz. Lees eerst het dossier over Geheugentraining en daarna zou je alle vragen moeten kunnen beantwoorden.
Zie je cijfers in je hoofd altijd in een specifieke kleur of krijg je bij het horen en lezen van bepaalde woorden een zekere smaak in de mond? Dan heb je waarschijnlijk synesthesie of zintuigenvermenging, wat wordt veroorzaakt door sterke verbindingen tussen verschillende gebieden in je hersenen.
Ondanks alle onderzoek tasten wetenschappers nog steeds in het duister omtrent de precieze oorzaak van de leerstoornis dyslexie. Het lijkt wel vast te staan dat de kern van het probleem in de hersenen ligt, waarbij er iets fout loopt bij het verwerken van talige informatie.
Walging heeft een afstotend effect, waardoor we geneigd zijn om het voedsel dat deze reactie veroorzaakt, niet te eten. Maar het is niet alleen een kwestie van smaak: deze reactie zou ons ook beschermen tegen infectie door ziektekiemen die door het voedsel of de drank worden overgebracht.
Smaakverlies of -vervorming kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er een aantal kneepjes waarmee je eten toch aantrekkelijk kunt maken voor mensen die ermee te kampen hebben.
Onderzoekers uit Zweden hebben ontdekt dat vingerafdrukken cruciaal zijn voor onze tastzin. De ribbels op onze vingertoppen blijken namelijk heel nauw verband te houden met de gevoelszenuwcellen waarmee we allerhande prikkels kunnen waarnemen.
Nederlandse en Britse onderzoekers vonden maar liefst vijftig bijkomende genen die een rol spelen bij het vormen van de oogkleur, wat het totaal van betrokken genen op 61 brengt. De inzichten kunnen onder andere nuttig zijn voor de behandeling van oogziektes en voor het oplossen van misdaden.
Al sinds mensenheugenis omringen we ons met geuren: we kruiden ons voedsel, we gebruiken wierook, we sprayen parfum... Maar waarom trekken bepaalde geuren ons zo aan?
Wie kampt met een gehoorbeperking wordt vaak gedeeltelijk geïsoleerd van de mondelinge communicatie en gesproken interacties. Zelfs met een hoortoestel gaan bepaalde geluiden verloren want zo’n apparaat kan het gehoorverlies nooit 100% herstellen. Enkele tips voor een vlotte communicatie met een slechthorende.
Je stem is je visitekaartje. Hoe je ze gebruikt, bepaalt voor een stuk hoe je in deze wereld staat en hoe je je voelt. Maar je stem weerspiegelt niet altijd de boodschap die je wilt uitdragen en soms verklapt ze zelfs iets meer dan wat je eigenlijk met anderen wilt delen.