Waar ligt oorzaak van dyslexie? Een stand van zaken

123-man-stotteren-woorden-vergeten-07-18.jpg

nieuws Ondanks alle onderzoek tasten wetenschappers nog steeds in het duister omtrent de precieze oorzaak van de leerstoornis dyslexie. Het lijkt wel vast te staan dat de kern van het probleem in de hersenen ligt, waarbij er iets fout loopt bij het verwerken van talige informatie. Gelijkaardige leermoeilijkheden kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een gehoorstoornis, maar dan spreekt men niet van dyslexie.

Volgens schattingen heeft ongeveer 1 op de 10 kinderen en volwassenen last van dyslexie. Dat betekent dat lezen, spellen en schrijven bij hen veel te moeizaam gaat, gezien hun leeftijd en onderwijsniveau, terwijl ze wel een gemiddelde tot hoge intelligentie bezitten. Vaak wordt de diagnose al in de kindertijd gesteld.

Lees ook: Dyslexie is erfelijk

Onopgemerkte slechthorendheid
Dergelijke moeilijkheden met taal kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder een gehoorstoornis. Zo vond een (kleinschalige) Britse studie van enkele jaren geleden dat een op de vier kinderen met leesproblemen kampte met milde tot matige slechthorendheid, die de ouders en leraren tot dan toe niet hadden opgemerkt. Maar we spreken enkel van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de moeilijkheden kunnen verklaren. 
Drie theorieën
Waardoor dyslexie exact veroorzaakt wordt, daar zijn wetenschappers nog niet uit. Wel lijkt het vast te staan dat de bron van het leed in de hersenen ligt. Er bestaan drie veel voorkomende theorieën. Volgens de eerste gaat er iets mis bij de aanleg van de hersenen, waardoor de linkerhersenhelft zich langzamer ontwikkelt dan de rechterhelft. Een andere theorie stelt dat een deel van de informatieverwerking in de hersenen niet snel genoeg verloopt. Ten slotte denken sommige experts dat dyslexie het gevolg is van verlaagde activiteit in de hersengebieden voor woordherkenning en woordanalyse.

Lees ook: Luisterpuntbibliotheek: bib met luisterboeken

Wetenschappers zijn het er wel over eens dat dyslexie in grote mate erfelijk bepaald is. Ze schatten dat kinderen 40 tot 50 procent kans hebben om dyslexie te krijgen als een van hun ouders de aandoening heeft. Als beide ouders dyslexie hebben, zou dit percentage rond de 80 procent liggen. 
Luisterverhalen voor kleuters
Hoewel er nog geen manier is gevonden om dyslexie volledig te genezen, zijn er wel behandelplannen die de problemen kunnen terugdringen. Er wordt ook geëxperimenteerd met nieuwe technieken, zoals elektrische stimulatie van de hersenen, maar daar moet nog meer onderzoek naar gebeuren. In ons land ontwikkelden experts van de Universiteit van Leuven (KU Leuven) recent aangepaste luisterverhalen voor kleuters, om zo de moeilijkheden op heel jonge leeftijd aan te pakken.

In ieder geval is er geen enkele reden tot paniek als er dyslexie wordt vastgesteld bij jou of je kind. De aandoening heeft geen enkele invloed op andere intellectuele capaciteiten, zoals begrijpen of redeneren, en hoeft geen grote hinderpaal te vormen in iemands vorming en loopbaan. Vergeet niet dat genieën zoals Leonardo da Vinci en Albert Einstein ook dyslectisch waren. 

Bronnen:
https://www.hersenstichting.nl
https://balansdigitaal.nl
https://www.expertisecentrum-dyslexie.nl
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl
https://www.dyslexie.be
https://www.vaph.be
https://www.sciencedaily.com
http://www.specialworld.net
https://www.eoswetenschap.eu

Lees ook: Dyslexie is gevolg van storing in de hersenen

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram