Dyslexie is erfelijk

nieuws Van de kinderen met een dyslectische ouder ontwikkelt maar liefst dertig procent ook dyslexie. Van de kinderen met ‘normaal tot goed’ lezende ouders ontwikkelt slechts drie procent van de kinderen dyslexie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Dutch Dyslexia Programme gepubliceerd in het Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Tijdens het onderzoek worden ruim tweehonderd kinderen in de leeftijd van twee maanden tot negen jaar met en zonder familiair risico op dyslexie gevolgd. Het blijkt dat de groep risicokinderen die dyslectisch zijn geworden drie tot vier keer zo langzaam leest als de groep controlekinderen (met normaal lezende ouders). Ook maken ze twee keer zo veel fouten met lezen en spellen. Wat volgens de onderzoekers opvalt, is dat ook de kinderen met familiair risico die uiteindelijk toch niet dyslectisch worden zwakker lezen en spellen.

Dyslectici hebben moeite met het herkennen en manipuleren van klanken in gesproken taal, concluderen de onderzoekers. Eveneens blijkt dat dyslectische kinderen langzaam zijn in het ophalen van kennis. Ze zijn een stuk trager in het benoemen van een lijst cijfers of kleuren. Dit soort taken zijn in het onderzoek meegenomen om de onderliggende problemen bij dyslexie in kaart te brengen. Uiteindelijk willen de onderzoekers de resultaten combineren met de resultaten van hersen- en genetisch onderzoek om zo tot een nauwkeurige voorspelling te komen van het risico dat een jong kind loopt om later dyslectisch te worden.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram