sociale omstandigheden

Alarm voor hittegolf

nieuws 22/06/2005

Op basis van de huidige temperatuurvooruitzichten heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte de alarmfase "Hittegolf" afgekondigd voor de volgende dagen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Gezondheidsklachten en wonen

dossier 10/11/2004

De gemiddelde Vlaming brengt meer dan 90 procent van zijn tijd binnenshuis door. De kwaliteit van ons binnenmilieu is dan ook vaak belangrijker voor onze gezondheid dan die van het buitenmilieu, vooral dan voor de zwakkeren zoals jonge kinderen, ouderen, zieken en zwangeren.

lees meer »

Ontdooien: zo hoort het.

Ontdooien: zo hoort het.
dossier 13/09/2004

Zodra de temperatuur stijgt tijdens het ontdooien, ontwaken de micro-organismen uit hun schijndood en kunnen de enzymen en andere biologische processen hun afbraakwerk opnieuw versneld verder zetten.

lees meer »

Actieplan hittegolf

nieuws 1/08/2004

Naar aanleiding van de hittegolf van vorig jaar heeft de federale regering een actieplan afgekondigd indien ook dit of volgende jaren een dergelijke hittegolf zou optreden.

lees meer »

Kraamzorg expertisecentra

nieuws 6/07/2004

In iedere provincie werd op 1 januari 2003 een kraamzorg expertisecentrum opgestart. De werking van deze vzw's wordt gesubsidieerd door K&G. Zij hebben als doel 'kraamzorg' meer bekendheid te geven onder de professionelen en niet-professionelen.

lees meer »

Mijn verhaal: Chronisch ziek zijn (vervolg 2)

mijn verhaal 8/04/2004

Mijn vorig verhaal was gestopt begin 2003! Eind januari hoorde ik dat de lever-biopsie niets verkeerds aanwees. Elk jaar wordt er bloed genomen en houden ze de leverwaarden in het oog. Ik ging regelmatig op controle bij hart-, long-, gezwelziekten en overal krijg ik te horen dat alles goed met me gaat en ik pas een jaartje later hoef terug te komen, indien het zo goed blijft gaan. Dit is eigenlijk niet te geloven als je weet dat ik een paar jaar geleden, niets meer alleen kon, ja zelfs in een rolstoel zat.

lees meer »

Behandeling van seksueel misbruik

dossier 24/03/2004

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft een rapport gepubliceerd over het omgaan met en de behandeling van traumatische jeugdervaringen, vooral dan seksueel misbruik op jeugdige leeftijd.

lees meer »

Drugs en urinetesting. De grote vraagtekens.

nieuws 26/06/2003

De laatste jaren is steeds meer te doen over het testen op sporen van drugs in het bloed en in de urine. De Druglijn krijgt over dit onderwerp steeds meer vragen.Er is nu een folder die een beknopt antwoord op de meest gestelde vragen biedt.

lees meer »

Aangifte van de geboorte

dossier 15/05/2003

De geboorte moet binnen de 15 dagen aangegeven worden op de burgerlijke stand van de plaats waar de baby geboren is. Aangifte is verplicht vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen.

lees meer »

Melden van de zwangerschap

dossier 5/04/2003

De werkgever dient door de zwangere werkneemster zo snel mogelijk op de hoogte gebracht te worden van de zwangerschap en de vermoedelijke bevallingsdatum. Hiervoor is een doktersattest vereist waarop de nodige gegevens vermeld staan.

lees meer »

Drugs en urinetesting: inhoud folder

dossier 26/03/2003

Meer en meer ouders overwegen om de urine van hun kinderen op drugs te testen. Vaak duiken daarbij heel wat vragen op. 'Waar kan ik zo'n test kopen? Hoelang zijn drugs terug te vinden in de urine?'

lees meer »

Wet op de patiëntenrechten

Wet op de patiëntenrechten
dossier 3/02/2003

Sinds oktober 2002 bestaat er een nieuwe wet op de patiëntenrechten die klaar en duidelijk zegt welke uw rechten zijn en hoe u ze kan gebruiken. De wet op de patiëntenrechten geldt voor alle zorgverstrekkers (artsen, apothekers, kinesisten, tandartsen, verplegend personeel, enz.).

lees meer »

Vijftigduizend extra parkeerkaarten personen met een handicap

nieuws 23/01/2003

Vanaf 1 maart 2003 zullen meer mensen recht hebben op een parkeerkaart voor personen met een handicap. Met zulke parkeerkaart mag de houder parkeren op voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. Een nieuw criterium zal worden ingevoerd waardoor 50.000 mensen extra een parkeerkaart zullen krijgen.

lees meer »

IVF wordt goedkoper

nieuws 7/01/2003

Binnenkort worden de hoge laboratorium-kosten die gepaard gaan met in vitro-fertilisatie (IVF), of ook kunstmatige bevruchting, volledig terugbetaald.

lees meer »

Aantal bijwerkingen vaccins is beperkt

nieuws 31/12/2002

Het aantal kinderen dat ziekteverschijnselen krijgt na vaccinatie tegen kinderziekten, blijft beperkt tot enkele tientallen. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Gezondheidsraad die alle bijverschijnselen van vaccinatie tussen 1997 en 2001 analyseerde.

lees meer »

Amerikanen kunnen zich laten inenten tegen de pokken

nieuws 5/12/2002

Alle Amerikanen kunnen zich laten vaccineren tegen de pokken. Zo kunnen ze zich beschermen tegen een eventuele aanval met biologische wapens. De inenting tegen pokken is niet verplicht en militairen en hulpverleners in aanmerking voor het vaccin.

lees meer »

Koelbewust bewaren

dossier 5/12/2002

Meer dan 60 % van de voedselvergiftigingen vinden hun oorzaak in de eigen keuken. De schuldigen zijn meestal ziekteverwekkende bacteriën. Zodra ze in onze maag en darmen belanden, kunnen ze ons serieus ziek maken. De temperatuur speelt hierbij een heel grote rol!

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram