Aangifte van de geboorte

dossier Update dossier 2 mei 2007

De geboorte moet binnen de 15 dagen aangegeven worden op de burgerlijke stand van de plaats waar de baby geboren is. Aangifte is verplicht vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen.

Gehuwden:
• de aangifte gebeurt door de vader, moeder of beide ouders
• vereiste documenten: geboorteaangifte (= medisch attest ondertekend door de arts), identiteitskaarten van beide partners, trouwboekje
• bij aangifte worden volgende attesten verstrekt: afschriften van de geboorteakte, formulier voor kinderbijslagfonds en voor het ziekenfonds

Samenwonenden:
De afstamming langs vaderszijde moet geregeld worden via erkenning bij de burgerlijke stand van de gemeente. Hierbij dienen beide partners in het bezit van hun identiteitskaart aanwezig te zijn.
Voor erkenning voor de geboorte is een attest nodig met vermelding van de vermoedelijke bevallingsdatum. De voordelen zijn dat de vader het kind na de geboorte alleen kan aangeven en dat het kraamgeld al via de werkgever van de vader kan aangevraagd worden.
Is het kind niet erkend voor de geboorte, dan wordt dit best gedaan bij de aangifte zodat het kind meteen de naam van de vader kan dragen.


Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram