Alle COX-2 remmers verhogen risico hartaandoeningen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
vioxx.jpg

nieuws Na de terugtrekking van de specialiteiten op basis van het COX-2-selectief NSAID rofecoxib (Vioxx®, VioxxDolor®) omwille van een verhoogd risico van cardiovasculaire accidenten, rees de vraag of een dergelijk risico ook bestaat met de andere COX-2-selectieve NSAID’s: celecoxib (Celebrex®), etoricoxib (Arcoxia®), parecoxib (Dynastat®), valdecoxib (Bextra®).

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMEA heeft nu een aantal beperkingen aangekondigd voor alle geneesmiddelen die behoren tot de groep van de COX-2 remmers. Zij verhogen het risico op cardiovasculaire bijwerkingen en dit risico is afhankelijk van de dosis en de duur van de behandeling. Volgende maatregelen worden genomen.
• In de bijsluiters van alle COX-2-selectieve NSAID’s worden hartlijden en antecedenten van cerebrovasculair accident als contra-indicaties toegevoegd.
• Voor etoricoxib (Arcoxia®) wordt daarenboven niet-gecontroleerde hypertensie als contra-indicatie toegevoegd.
Het Geneesmiddelenagentschap raadt aan voorzichtig te zijn bij gebruik van COX-2-selectieve middelen bij patiënten met risicofactoren voor hartlijden zoals hypertensie, hyperlipidemie, diabetes, tabagisme, perifeer vaatlijden, en benadrukt het belang om de dosis zo laag mogelijk en de behandelingsduur zo kort mogelijk te houden.

(zie http://www.emea.eu.int/htms/hotpress/d6275705.htm
en http://www.emea.eu.int/pdfs/human/press/pr/6297805en.pdf).

Intussen overweegt de Amerikaanse FDA om de pijnstiller Vioxx ® opnieuw toe te laten, maar dan wel met een veiligheidswaarschuwing. Ook wordt door aangedrongen op verkoop van alleen de laagste dosis of nadat is gebleken dat andere pijnstillers niet werken.

Lees ook: Wereldwijde terugtrekking van VIOXX (rofecoxib)
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram