Wereldwijde terugtrekking van VIOXX (rofecoxib)

nieuws Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck-Sharp & Dohme heeft beslist om de geneesmiddelen VIOXX® en VIOXXDolor® (rofecoxib) wereldwijd terug te trekken van de markt. Deze terugtrekking komt er nadat de APPROVe-studie een verhoogd risico van ernstige cardiovasculaire accidenten (met inbegrip van myocardinfarct en beroerte) tonen met rofecoxib ten opzichte van placebo na drie jaar behandeling.
Reeds na 18 maanden werd een verhoogd risico vastgesteld. De APPROVe-studie werd vroegtijdig gestopt omwille van deze veiligheidsproblemen.

Vioxx® wordt o.m. gebruikt voor reumatische klachten (artrose, reumatoide artritis), VioxxDolor® wordt voorgeschreven voor acute pijn bij dysmenorroe (pijnlijke maandstonden). De studie in de USA had btrekking op het gebruik van dit product ter preventie van poliepen in de darm, maar hiervoor is het in België niet geregistreerd. In België zouden naar schatting een 30.000 mensen dit geneesmiddel gebruiken.
De federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmiliue raadt patiënten die momenteel behandeld worden met rofecoxib aan contact op te nemen met hun arts.
Eerder hadden andere studies al een verhoogd risico aangetoond in vergelijking met gelijkaardige andere producten zoals Celebrex® (celecoxib).
Meer details vindt U op de website van de Amerikaanse Food en Drug Administration: http://www.fda.gov/cder/drug/infopage/vioxx/default.htm


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram