Vanaf 1 september 2005 niet langer met vijf op de achterbank

kindereen-auto.jpg

nieuws Vanaf 1 september 2005 moet elk kind op de achterbank van een wagen beschikken over een 'volwaardige plaats'.
De zogenaamde "tweederdenregel" wordt afgeschaft. Die regel liet toe om op een achterbank met drie zitplaatsen in principe vijf kinderen te vervoeren. Die regel wordt nu geschrapt uit veiligheidsoverwegingen.

Tot 1 september 2005 is het toegelaten om achterin de wagen meer kinderen te vervoeren dan er zitplaatsen zijn. Kinderen jonger dan 12 mogen immers voor twee derden meegerekend. "Maar die anomalie wordt nu uit de wet gehaald. Vanaf 1 september moet elk kind een volwaardige plaats hebben," zegt BIVV-woordvoerder Werner De Dobbeleer. Daarbij wordt het ook verboden om twee kinderen met éénzelfde gordel vast te maken.
Wie na 1 september 2005 nog met te veel kinderen op de achterbank rijdt, begaat een gewone overtreding (50 euro). Dat blijft ook zo bij de invoering van het aangepaste boetesysteem in het voorjaar van 2006.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie
Pfizer

U bent minimum 12 weken geleden bevallen ? U geeft uw baby borstvoeding en stemt ermee in om die tijdelijk te onderbreken (4 - 5 dagen) ? Dan zoeken we jou !

Check hier hoe je kan bijdragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram