Vrouwen bevallen minder en op steeds oudere leeftijd

nieuws Er worden nu tien procent minder kinderen geboren in Vlaanderen dan tien jaar geleden. De daling is vooral spectaculair in West-Vlaanderen (--18 procent). Vrouwen bevallen op almaar oudere leeftijd en er zijn nog nooit zoveel tweelingen geboren als in 2002. Het aantal baby's dat met een keizersnede op de wereld wordt gezet, is ook vorig jaar weer een beetje gestegen.

De leeftijd waarop vrouwen kinderen baren, blijft stijgen. In 2002 waren vrouwen bij hun eerste kind gemiddeld 27,7 jaar oud. Tien jaar geleden was dat nog 26,4 jaar. Tienerzwangerschappen namen in die periode niet toe en namen ook niet af. Ze blijven op 2,2 procent van alle geboorten hangen.

Er worden in Vlaanderen almaar minder kinderen geboren. Dat is gekend. In West-Vlaanderen is de daling over de voorbije tien jaar het grootst, in Antwerpen het kleinst (6 procent).

Eerder raakte bekend dat er in 2002 ineens weer meer tweelingen geboren zijn. Martens: ,,Normaal wordt er spontaan om de 80 verlossingen een tweeling ter wereld gezet. Maar in 2002 waren het er meer. Dat heeft niet met in vitro-bevruchting of icsi-bevruchting te maken, want die cijfers blijven stabiel. We denken dat het gaat om tweelingzwangerschappen die het gevolg zijn van hormonale stimulering, maar die niet als dusdanig werden geregistreerd.''

Martens denkt dat hormonale stimulering weer zal toenemen, nu bij in vitro-bevruchting op jonge leeftijd maar één embryo mag worden ingeplant. ,,Blijkbaar vrezen paren dat het dan niet lukt en nemen ze opnieuw hun toevlucht tot de oudere methoden.''

Lees ook: Terugbetaling labo-kost IVF start zeker op 1 juli 2003

Keizersneden

Jaar na jaar is het aantal kinderen dat per keizersnede wordt verlost, gestegen. Het gaat om telkens een lichte stijging, maar over de jaren wordt die wel als 'spectaculair' gezien. Het gaat nu om 17,8 procent van alle geboorten, tegenover 9 procent tien jaar geleden.

Het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie, dat de cijfers bekendmaakt, zoekt een verklaring in de drang van ouders en artsen om zoveel mogelijk risico's te vermijden voor de baby. Een kind dat nu in stuit ligt, wordt in bijna alle gevallen met een keizersnede gehaald. Een vrouw die eenmaal een keizersnede heeft gehad, krijgt die haast per definitie een volgende keer ook. ,,Maar een keizersnede houdt meer risico in voor de moeders en daar wordt te weinig bij stilgestaan'', zegt directeur Martens van het Studiecentrum.

Vorig jaar lieten zeven vrouwen het leven in het kraambed. ,,Meer dan de helft had een keizersnede ondergaan.'' Als het moet, dan moet het, zegt Martens, ,,maar wij hebben de indruk dat niet alle keizersneden gerechtvaardigd zijn.''

Inleidingen

Hoog scoort Vlaanderen wat het aantal ingeleide bevallingen betreft: liefst 30 procent van het totaal.
Ook heel hoog is het aantal vrouwen dat voor een epidurale verdoving kiest: 64 procent.
Even hoog, en volgens sommigen ook 'overdreven', is het aantal vrouwen dat ingeknipt wordt: 65 procent.

Er werden meer prematuren geboren, zegt Martens: ,,Baby's van 35 en 36 weken zwangerschap die dus iets te vroeg worden 'gehaald'.'' Het goede nieuws is dat de kindersterfte tijdens en kort na de geboorte lager dan ooit is.

Weetjes

De geboortedaling is een probleem, omdat we ver onder het vervangingsniveau zitten", zegt Martens. Om een bevolking te 'vervangen', moet iedere vrouw gemiddeld 2,1 kinderen hebben. Vlaamse vrouwen van nu hebben gemiddeld 1,4 kinderen."

Langer wachten met kinderen betekent ook meer kans op géén kinderen, weet Martens: "Vóór haar 27ste heeft een vrouw 28% kans om zwanger te geraken in de eerste maand. Op 30 jaar is dat nog 20%, op 35 jaar 10% en op 38 jaar nog maar 5%."

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram