overgewicht

Minder eetlust en actief bruin vet door goede darmbacteriën

nieuws 15/12/2017

Darmbacteriën blijken een rol te hebben bij het voorkomen van overgewicht. Een product dat zij maken als ze voedingsvezels afbreken remt de eetlust én zorgt ervoor dat bruin vetweefsel meer energie verbrandt. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in het tijdschrift Gut.

lees meer »

Maakt bier dik?

nieuws 7/12/2017

Algemeen wordt aangenomen dat men van bier (en alcohol in het algemeen) dik wordt. Dit beeld wordt ondermeer in stand gehouden door het voorkomen van de typische 'bierbuik'. Maar studies hierover spreken elkaar tegen.

lees meer »

Gevolgen overgewicht worden zwaar onderschat

nieuws 5/11/2019

We onderschatten massaal de nefaste gevolgen van obesitas. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan de Universiteit van Bristol in Groot-Brittannië, waarbij naar de gezondheidsgegevens van zo’n 30.000 moeder-en-kindparen en 30.000 vader-en-kindparen werd gekeken.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Verduisterende gordijnen tegen overgewicht ?

nieuws 13/11/2017

Hoe voorkom je stofwisselingsziekten en overgewicht? Investeer in verduisterende gordijnen in je slaapkamer, slaap minstens zeven uur per nacht en neem een stevig ontbijt. Die aanbevelingen doet onderzoeker Rosa van den Berg van het Leids Universitair Medisch Centrum.

lees meer »

Kinderkliniek voor obesitas

nieuws 13/11/2017

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) heeft recent de Kinderkliniek in Balans opgericht. Dit project zal via dagopvang met een multidisciplinaire en gerichte aanpak obesitas bij kinderen proberen voorkomen.

lees meer »

'Dik maar fit’: toch hoger risico op hartziekte

nieuws 4/09/2017

Gezonde mensen met overgewicht (een BMI hoger dan 25) maar met een normale bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte lopen toch meer risico op een hartaanval. Dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek gepubliceerd in het European Heart Journal.

lees meer »

Wil je blijvend veel vermageren? Bezoek een psycholoog

nieuws 22/08/2017

Volgens Anita Jansen, hoogleraar experimentele klinische psychologie aan de Maastricht University en gespecialiseerd in eetstoornissen en obesitas, is bariatrische chirurgie (bijvoorbeeld een maagverkleining) de enige efficiënte manier om obesitas definitief te lijf te gaan.

lees meer »

Maken kunstmatige zoetstoffen dikker?

nieuws 14/03/2019

Kunstmatige zoetstoffen hebben nauwelijks een effect op het lichaamsgewicht en zouden de Body Mass Index (BMI) zelfs licht kunnen verhogen. Bovendien zouden ze ook de kans op diabetes, een verhoogde bloeddruk en hartziekten doen toenemen. Dat schrijven Canadese onderzoekers in het Canadian Medical Association Journal.

lees meer »

Waar gaat het vet naartoe als je bent afgevallen?

nieuws 5/11/2019

Je altijd afgevraagd wat er exact gebeurt met het vet dat je bent kwijtgespeeld als je bent afgevallen? Uit een Australisch onderzoek blijkt in elk geval dat het niet wordt omgezet in energie of warmte, maar wel dat het simpelweg wordt uitgeademd.

lees meer »

Maken voedingsvezels minder vergeetachtig?

nieuws 12/06/2017

De voedingsstof butyraat vermindert de negatieve gezondheidseffecten van obesitas bij muizen. Darmbacteriën halen deze stof normaal gesproken uit voedingsvezels, maar bij overgewicht neemt het aantal van deze bacteriën af.

lees meer »

Longpuffers met corticosteroïden verhogen BMI

nieuws 1/09/2022

Inhalatiemedicatie met daarin corticosteroïden lijkt bij volwassenen een grotere kans te geven op een hogere BMI. Bij vrouwen is dit verband het sterkst. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

lees meer »

Eén glas water per dag maakt het verschil

nieuws 5/11/2019

Er zijn redenen genoeg om elke dag voldoende water te drinken. Op een congres over obesitas in Porto werd aangetoond dat het vervangen van één glas frisdrank of bier per dag door een glas water het risico op overgewicht al fel kan verminderen.

lees meer »

Body Mass Index (BMI) vervangen door Body Volume Indicator (BVI)?

nieuws 22/05/2017

De Body Mass Index (BMI) is de meest gebruikte methode om op een eenvoudige manier te berekenen of u te veel weegt. Om uw BMI te berekenen moet u uw gewicht (in kilogram) delen door uw lengte (in meter) in het kwadraat. De uitkomst bepaalt in welke categorie van gezond of ongezond gewicht u valt.

lees meer »

"Te dik maar toch gezond" bestaat niet volgens deze onderzoekers

nieuws 5/11/2019

Het idee dat je wat te zwaar kan zijn, maar toch erg fit en gezond, is een mythe volgens Britse onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Birmingham. Volgens hen lopen 'gezonde zwaarlijvigen' toch nog altijd een groter risico op hartfalen of een beroerte. De eerste resultaten van hun onderzoek werden deze week voorgesteld op een Europese top over obesitas in Portugal.

lees meer »

Meer diabetes in warm klimaat?

nieuws 17/04/2017

Naarmate de gemiddelde buitentemperatuur hoger is, krijgen meer mensen diabetes. Elke temperatuurstijging van 1 °C leidt tot meer dan 100.000 nieuwe gevallen van diabetes, alleen al in de VS. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het blad BMJ Open Diabetes Research & Care.

lees meer »

Minder gewichtsverlies met bewegingsmeter

nieuws 20/03/2019

Het gebruik van een bewegingsmeter zorgt niet voor succesvoller afvallen. Integendeel zelfs, mensen die een bewegingsmeter gebruiken, vallen minder af. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie gepubliceerd in het medisch tijdschrift JAMA.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram