Snelle eters hebben verhoogde kans op overgewicht en hartziekte

123-man-stress-ontbijt-tijd-12-17.jpg

nieuws

Mensen die hun eten in minder dan vijf minuten opschrokken, hebben een verhoogde kans loopt op overgewicht en het zogenaamde metabool syndroom (een combinatie van o.m. hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker, en verhoogde vetwaarden) wat de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt. Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Hiroshima in Japan die werd voorgesteld op het jaarcongres van de American Heart Association. 

De studie volgde 642 mannen en 441 vrouwen van gemiddeld 51,2 jaar oud die in 2008 geen metabool syndroom hadden. Ze verdeelden de deelnemers in drie groepen afhankelijk van hoe deze hun snelheid van eten beoordeelden ( snel, normaal of langzaam). Snelle eters hadden na vijf jaar 12 procent meer kans op overgewicht en/of metabool syndroom dan mensen die hun maaltijd op een normaal tempo opeten.

Een mogelijke verklaring is dat bij snelle eters het signaal uit de hersenen dat ze verzadigd zijn, niet snel genoeg wordt doorgegeven, waardoor ze veel meer voedsel naar binnen kunnen werken omdat ze niet beseffen dat ze al voldoende gegeten hebben.

Laatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram