Voor jou gelezen op De Standaard

Obesitas bij kinderen loopt uit de hand: ‘drastische maatregelen nodig’

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Het aantal kinderen met obesitas is de laatste veertig jaar vertienvoudigd, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Als de trend zich doorzet zijn er in 2022 wereldwijd meer obese kinderen en tieners, dan kinderen met ondergewicht.

In de grootste epidemiologische studie tot nu toe hebben de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties en het Imperial College in Londen het gewicht van bijna 130 miljoen kinderen en tieners onder de loep genomen om de veranderingen van het lichaam sinds de jaren zeventig in kaart te brengen.

De vaststellingen zijn niet min. In de afgelopen vier decennia is het aantal kinderen met obesitas (ofwel een Body Mass Index hoger dan 30) vertienvoudigd. In 2016 waren bijna acht procent van alle jongens en bijna zes procent van alle meisjes obees. Naast de 124 miljoen kinderen met zwaarlijvigheid zijn er overigens nog eens 213 miljoen kinderen die kampen met overgewicht, ofwel een BMI tussen 25 en 30.

Het aantal obese kinderen neemt voornamelijk toe in ontwikkelingslanden en de opkomende economieën zoals China en India. Landen zoals Zuid-Afrika, Egypte en Mexico tonen aan dat de overgang van een grote groep kinderen met ondergewicht naar kinderen met overgewicht ‘heel snel’ kan gaan.

Het probleem lijkt min of meer onder controle in de rijke landen, al blijft hun aantal ‘onaanvaardbaar hoog’, klinkt het. Toch, als de trend zich doorzet, zijn er in 2022 meer kinderen en tieners met obesitas, dan kinderen met ondergewicht. Zo zijn er vandaag nog 192 miljoen, waarvan de helft in India woont, aldus de onderzoekers.

Polynesië en Micronesië hadden vorig jaar het hoogste aantal kinderen met obesitas: 25,4 procent van de meisjes is er obees, tegenover 22,4 procent van de jongens. Bij de ontwikkelde landen zijn de Verenigde Staten nog steeds koploper: daar is 23,3 procent van de jongens obees tegenover 19,5 procent van de meisjes.

Drastische maatregelen nodig
De onderzoekers wijzen de marketing van voedselproducenten met de vinger terwijl gezonde voeding voor veel arme families gewoonweg te duur is, zegt onderzoeker Majid Ezzati van het Imperial College London in het tijdschrift The Lancet. Duidelijke voedingsetiketten moeten consumenten helpen om gezonde keuzes te maken, maar ook een suiker- of vettaks op ongezonde producten moet in overweging worden genomen, klinkt het.

Anderzijds moeten kinderen nog meer aangezet worden tot meer beweging, want nu spenderen ze te veel tijd voor digitale schermen, zegt Fiona Bull van de WHO. ‘Deze gegevens tonen en herinneren er ons aan dat overgewicht en obesitas een wereldwijde gezondheidscrisis zijn op dit moment. En het dreigt nog erger te worden de komende jaren tenzij we nu drastische maatregelen nemen’, zegt Bull.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171011_03125350


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram