Obesitas zit soms in de familie

123-obesiats-familie-08-18.jpg

nieuws

Veel mensen met obesitas vragen zich af of ze een erfelijke vorm van obesitas hebben. Bijvoorbeeld omdat ze de enige in hun familie zijn met obesitas, of omdat juist veel familieleden te zwaar zijn. Maar moeten dan alle obese patiënten getest worden op erfelijke vormen van obesitas? Onderzoek van het Amsterdam Amsterdam Universitair Medisch Centrum UMC toont aan dat bij 4 procent van de mensen met obesitas, genen zijn aan te wijzen als de belangrijkste oorzaak daarvan. Bij nog eens 5 procent wordt een mogelijke erfelijke oorzaak gevonden. 

Bij de meeste mensen met ernstige obesitas is er geen duidelijke genetische oorzaak te vinden. Toch kan het bij specifieke patiëntengroepen wel zinvol zijn om een genetische test uit te voeren. Bijvoorbeeld bij obese kinderen of volwassenen die op hele jonge leeftijd obees werden. 

Het onderzoek werd uitgevoerd uit onder 1230 patiënten met obesitas (kinderen en volwassenen). Bij de onderzochte patiënten werd een genetische test uitgevoerd van ongeveer 50 genen, die met obesitas geassocieerd zijn. Met deze test wordt gezocht naar schrijffoutjes in het DNA die kunnen zorgen voor obesitas. 

Hieruit werd duidelijk dat obesitas bij ongeveer 4 procent van de patiënten een zekere genetische oorzaak heeft. Bij kinderen die op jonge leeftijd obees worden is de kans groter om een genetische oorzaak te vinden. Bij die groep werd bij meer dan 7 procent een genetische oorzaak gevonden. Deze kinderen hebben vaak een ongeremde eetlust en daarbovenop ook nog een vertraagde energiehuishouding. Sommige kinderen krijgen zoveel problemen met hun gewicht dat ze niet volwassen worden, vandaar het verschil in percentage tussen volwassen en kinderen.

Het vaststellen van een genetische diagnose is belangrijk voor patiënten met ernstige obesitas. Mogelijk komt er in de toekomst specifieke medicatie op de markt voor deze aandoeningen; de eerste patiënten-onderzoeken met deze medicijnen lijken veelbelovend. Ook is het belangrijk om te beseffen dat obesitas niet alleen maar 'te weinig bewegen en te veel eten' is. Obesitas is een complexe aandoening, waarbij erfelijke factoren zeker een rol spelen. 

Laatst bijgewerkt: augustus 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram