'Dik maar fit’: toch hoger risico op hartziekte

123-weegsch-gewicht-lintm-help-02-16.jpg

nieuws

Gezonde mensen met overgewicht (een BMI hoger dan 25) maar met een normale bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte lopen toch meer risico op een hartaanval. Dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek gepubliceerd in het European Heart Journal. 

Tijdens het onderzoek, dat eigenlijk het verband tussen voeding en kanker bestudeerd, werden 520.000 volwassenen tussen 35 en 75 jaar uit 10 Europese landen gedurende 12 jaar opgevolgd. Hieruit werd een groep van 17.640 mensen geselecteerd waarbij ook gekeken werd naar het risico op hart- en vaatziekten. Twee derde daarvan waren vrouwen en de gemiddelde leeftijd was 54 jaar. In deze groep kregen 631 mensen een hartaanval of een herseninfarct (CVA). 

• In de groep van gezonde deelnemers (dus met normaal cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker) met overgewicht (een BMI hoger dan 25) was de kans op hartklachten bijna 30 procent hoger dan bij de gezonde deelnemers met een gezonde BMI (tussen 18,5 en 25).
• In de groep van ongezonde deelnemers (met verhoogde bloeddruk, cholesterolniveau, bloedsuikerspiegel) maar met normaal gewicht lag de kans op hartproblemen echter nog hoger, meer dan 60 procent.
• Ongezonde deelnemers met overgewicht liepen het grootste risico (bijna 70 procent)
De onderzoekers besluiten hieruit dat 'ongezonde' mensen met overgewicht het grootste risico op hartproblemen lopen. Maar ook 'gezonde' mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico. 

Bronnenhttps://academic.oup.com/eurheartj/article-abstract/doi/10.1093/eurheartj/ehx448/4081012/Separate-and-combined-associations-of-obesity-and?redirectedFrom=fulltext

http://www.nhs.uk/news/2017/08August/Pages/Fat-but-fit-people-may-still-be-at-risk-of-heart-disease.aspx


Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram