Obesitas: maagoperaties bijna verdubbeld in 6 jaar

123-man-dieet-obesit-buik-lintm-dr-03-18.jpg

nieuws

Een maagring, sleeve, bypass... Het aantal chirurgische ingrepen bij obesitas nam de laatste jaren een hoge vlucht. Bij de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen steeg het aantal terugbetaalde operaties door de ziekteverzekering tussen 2010 en 2016 met maar liefst 82 procent. Vooral vrouwen laten zich opereren: 7 op de 10 obesitasoperaties gebeurt bij vrouwen. Vrouwen laten zich ook vroeger opereren (40 jaar) dan mannen (44 jaar). Een gastric bypass (57%) en een sleeve (40%) zijn de populairste operaties, al zijn er wel regionale verschillen. Vlamingen kiezen het vaakst voor een bypass, Walen gaan voor een sleeve. Een maagring wordt nog nauwelijks uitgevoerd (3% van de operaties).

Meer dan 4.000 euro in een eenpersoonskamer
Een operatie kost veel geld. Een patiënt die kiest voor een eenpersoonskamer betaalt gemiddeld 4.066 euro uit eigen zak, kamer- en ereloonsupplementen inbegrepen. Een verblijf in een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer is bijna vier keer goedkoper (gemiddeld 1.181 euro). Dat bedrag valt te verklaren door de hoge kostprijs (ten laste van de patiënt) van de implantaten en het gebruikte materiaal. De Onafhankelijke Ziekenfondsen merken tussen 2010 en 2016 ook een sterke stijging van de aangerekende supplementen, en dat voor alle soorten operaties samen (+ 61% voor een bypass, + 60% voor een sleeve en +29% voor een maagring).

Uit de studie blijkt dat slechts 5 procent van de mensen die een ingreep ondergaan afkomstig is uit de lagere sociale klassen. En dat terwijl obesitas meer voorkomt bij deze bevolkingsgroep. We mogen er dus van uitgaan dat het hoge prijskaartje van een operatie voor hen meespeelt. Want ondanks de hogere terugbetalingen van het ziekenfonds, zullen patiënten uit de lagere sociale klassen tot 1.000 euro moeten ophoesten voor een chirurgische ingreep, de bijkomende kosten voor en na de operatie niet meegerekend. Daarom pleiten de Onafhankelijke Ziekenfondsen voor een traject voor en na de operatie dat financieel toegankelijk is.

Lees ook: Maagverkleining: voor wie?

Laatst bijgewerkt: juli 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram