Van gesuikerde frisdranken word je dik

123-blik-cola-bier-dranken-01-18.jpg

nieuws

Volgens een internationaal wetenschapsteam staat het nu vast dat we dikker worden van het drinken van frisdrank en fruitsap. Dat besluiten ze uit een analyse van dertig recente wetenschappelijke studies uitgevoerd tussen 2013 en 2015. De resultaten verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity Facts van de European Association for the Study of Obesity (EASO).

Van de 30 nieuwe onderzoeken, met in totaal bijna 250.000 deelnemers hadden er 20 betrekking op kinderen en 10 op volwassenen. In 29 onderzoeken bleek een positieve associatie tussen de suikerhoudende-drankconsumptie (ook van lightdranken) en overgewicht/obesitas, slechts 1 onderzoek liet geen verband zien.

Hoewel de auteurs erkennen dat het vrijwel onmogelijk is om een direct causaal verband te bewijzen tussen overgewicht en frisdrankconsumptie, suggereren de resultaten volgens hen wel een ‘onafhankelijk effect’ van suikerhoudende drankenconsumptie. Het gecombineerde bewijsmateriaal van voor en na 2013, dat bevestigt dat suikerhoudende dranken nadelige gevolgen hebben voor de toename van het lichaamsgewicht of obesitas bij kinderen en volwassenen, is volgens de onderzoekers dan ook een reden voor dringende beleidsmaatregelen om de consumptie van suikerhoudende dranken te verminderen en gezonde alternatieven zoals water te stimuleren.

Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram