Kinderen bij sportclub hebben minder overgewicht

123-kind-sport-zwemmen-badmuts-01-18.jpg

nieuws

Kinderen die aangesloten zijn bij een sportclub hebben minder overgewicht dan andere kinderen. Tot die conclusie kwamen onderzoekers aan de VUB die gewichtsstoornissen onderzochten bij kinderen van 8 tot 18 jaar. Het onderzoek verscheen in het vakblad Journal of Preventive Medicine and Hygiene.

In totaal werden 525 kinderen tussen 8 en 18 jaar oud onderzocht. De gemiddelde leeftijd was 11 jaar. Ze vulden een vragenlijst in over levensstijl en lichamelijke activiteit. Hun gewicht, lengte, bloeddruk en middelomtrek werden gemeten. De fysieke conditie van deelnemers werd geschat met behulp van een test.

 Overgewicht kwam voor bij 22 procent en obesitas bij 13 procent van de jongeren die niet bij een sportclub aangesloten waren. Bij de jongeren die wel bij een sportclub aangesloten waren, had 19 procent overgewicht en slechts 4 procent obesitas. Regelmatige lichamelijke activiteit blijkt dus een gunstige invloed te hebben op het lichaamsgewicht van kinderen. Anderzijds blijkt uit de studie dat het soort vervoer naar school geen effect heeft op het lichaamsgewicht. Kinderen die te voet, met de fiets, met de auto of met de bus naar school gaan, hebben geen verschillend gewicht. Evenmin was er een significant verband tussen de lichamelijke activiteit van de kinderen en hun conditie.

Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram