infecties

Artsen ontsmetten handen te weinig

nieuws 30/09/2013

Campagnes voor een betere hygiëne ten spijt, gaat het aantal ziekenhuisinfecties niet omlaag. Dat komt vooral door de slechte handhygiëne van artsen, zo schrijft De Standaard.

lees meer »

Hoe herken je een wondinfectie?

Hoe herken je een wondinfectie?
nieuws 29/08/2013

Iedere wond kan geïnfecteerd raken, maar bij bijt- en steekwonden is de kans het grootst. De infectie kan ontstaan doordat bacteriën vanuit de bek van een dier, of op een scherpe doorn of roestige spijker tot diep in de huid dringen.

lees meer »

Hoe ontsmet je een wonde?

nieuws 20/08/2013

Onze huid vormt een natuurlijke bescherming tegen aanvallen van microben. Bij een wond verdwijnt deze beschermlaag en kunnen de microben (bacteriën, virussen, schimmels…) het organisme binnendringen.

lees meer »

Appendicitis: opereren of antibiotica?

Appendicitis: opereren of antibiotica?
nieuws 14/06/2013

Bij een appendicitis of blinderdarmontsteking wordt meestal de blindedarm verwijderd (appendectomie). Alhoewel dat meestal een vrij eenvoudige operatie is, zijn er steeds meer aanwijzingen dat een behandeling met antibiotica even effectief is en er minder kans op complicaties bestaat.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Iedereen testen op HIV?

Iedereen testen op HIV?
nieuws 3/06/2013

De US Preventive Services Task Force (USPSTF), een belangrijke adviescommisie van de Amerikaanse regering beveelt in een nieuwe aanbeveling aan dat alle volwassenen van 15 tot 65 jaar zich moeten laten testen op HIV.

lees meer »

Honing voorkomt wondinfecties

nieuws 8/04/2012

Nieuw onderzoek aan de universiteit van het Britse Cardiff, bevestigt dat wondbehandeling met honing ernstige wondinfecties door bacteriën kan voorkomen én ook kan genezen.

lees meer »

Voor wie is een HIV-test zinvol?

nieuws 1/12/2011

Een hiv-test heeft enkel zin als je een reëel risico hebt gelopen. Dit betekent bijvoorbeeld een risicovol seksueel contact, injecterend druggebruik of contact met besmet bloed door een prikaccident.

lees meer »

Diabetes type 2: waarschuwingssignalen

nieuws 14/11/2011

Diabetes type 2 begint ongemerkt. Bijna de helft van de diabetespatiënten weet aanvankelijk niet dat hij de ziekte heeft. Veel klachten zijn zo vaag, dat mensen er niet mee naar de huisarts gaan.

lees meer »

Hoe brandwonden verzorgen?

nieuws 17/06/2011

De eerste regel bij brandwonden is altijd: aDe verdere verzorging is afhankelijk van de ernst of graad en de omvang van de wondefkoelen met lauw zachtstromend leidingwater.

lees meer »

Een blaasontsteking: wanneer naar de arts?

nieuws 16/03/2011

Een blaasontsteking is vervelend en pijnlijk, maar is over het algemeen onschuldig en zeer goed te behandelen. Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan echter een ernstiger ontsteking van de nieren ontstaan.

lees meer »

Aantal nieuwe hiv-diagnoses in België blijft hoog

nieuws 27/01/2011

In 2009 werden 1.135 nieuwe diagnoses met hiv gesteld in België, zo blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Dat aantal blijft al ongeveer 10 jaar rond de 1.000 schommelen. Wel laten steeds meer mensen zich sneller testen op hiv na een risicocontact.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram