Appendicitis: opereren of antibiotica?
nieuws
Bij een appendicitis of blinderdarmontsteking wordt meestal de blindedarm verwijderd (appendectomie). Alhoewel dat meestal een vrij eenvoudige operatie is, zijn er steeds meer aanwijzingen dat een behandeling met antibiotica even effectief is en er minder kans op complicaties bestaat. Het risico op complicaties na een niet-geperforeerde blindedarmoperatie is ruim tien procent. Er kunnen infecties van de wond- of buikholte ontstaan en darmverklevingen. Ook kan er verminderde vruchtbaarheid bij meisjes optreden. Daarnaast is de ziekenhuisopname korter, hebben patiënten minder pijn en geen litteken. Uiteraard zijn er ook nadelen aan de behandeling met medicijnen. Als de ontsteking niet vermindert en het buikvlies ontstoken raakt, zal er alsnog geopereerd moeten worden. Een klein deel van de patiënten heeft last van bijwerkingen van de antibiotica. Daarnaast krijgt één op de tien mensen alsnog een blindedarmontsteking op latere leeftijd, waarbij dan meestal toch een operatie nodig is.
Volgens een recent artikel in het British Medical Journal kan een operatie worden vermeden bij tweederde van de volwassen patiënten met een acute, niet-gecompliceerde vorm van appendicitis die behandeld werden met antibiotica (over het algemeen intraveneus). Het risico van complicaties (geperforeerde appendicitis, peritonitis, wondinfectie) was eveneens lager bij de patiënten behandeld met antibiotica. Alleen wanneer er gevaar bestaat voor een gaatje in de darmwand, wat kan leiden tot een levensgevaarlijke buikvliesontsteking of abcesvorming, zou een operatie nog nodig zijn. Dat kan men met een echografie vaststellen.
Dit onderzoek mag volgens een artikel in de Folia Farmacotherapeutica alleszins niet geëxtrapoleerd worden naar de aanpak van acute appendicitis bij kinderen of zwangere vrouwen. Volgens de Folia is meer onderzoek nodig vooraleer antibiotica veralgemeend aan te bevelen als eerste aanpak van niet-gecompliceerde acute appendicitis.
In Nederland loopt momenteel een onderzoek bij kinderen tussen de 12 en 17 jaar. De kinderen die antibiotica krijgen, worden opgenomen in het ziekenhuis en intensief geobserveerd. Bij complicaties worden ze alsnog geopereerd. Als alles goed gaat, mogen ze na drie dagen weer naar huis en krijgen ze voor in totaal zeven dagen antibiotica mee. De onderzoekers hopen met dit onderzoek te kunnen aantonen dat antibiotica bij kinderen een goed alternatief is voor een operatie bij een acute blindedarmontsteking.